Rijk van Nijmegen

Een sms-bom om drugsverslaafden te helpen? ‘Het kan het laatste zetje zijn’

NIJMEGEN - Helpt een appje met een uitgestoken hand verslaafden inderdaad te stoppen met drugs? De politie wil in ieder geval een poging wagen, samen met hulpinstanties en de gemeente Nijmegen. Maandag ontvangen 3500 gebruikers van GHB, cocaïne en andere harddrugs een berichtje op hun telefoon.
Maar niet iedere gebruiker zit daarop te wachten, vertelt een student die liever anoniem wil blijven. “Misschien gebruik ik één keer in de vier à vijf maanden een pilletje en op diezelfde schaal wel eens een lijntje. Maar dat zit niet in de buurt van een verslaving.” Gehoor geven aan de oproep ziet hij daarom niet snel gebeuren. “Ik negeer het gewoon.”
Volgens ervaringsdeskundige Stefan van der Vliert, werkzaam bij Iriszorg in Zevenaar, zullen meer gebruikers die reactie hebben. “Als iemand niet zelf hulp wil, zie ik het niet zo snel slagen.” Toch betekent dat niet dat de actie niks oplevert. “Voor mensen die al willen stoppen, kan dit het laatste zetje zijn waardoor ze nu echt hulp gaan zoeken.”

'Goede hoop'

In de gesprekken van de 3500 gebruikers met hun dealers, stuitte de politie op schrijnende gesprekken. "Een vrouw die een dealer oproept om vooral te stoppen met het leveren van drugs, omdat zowel zijzelf, haar partner en haar kinderen er aan onderdoor gaan.”
In het sms-je dat de gebruikers ontvangen, staat een link naar een website met hulpverlening en tips. Gebruikers hoeven niet te vrezen dat er juridische gevolgen aan zitten. “We gaan daar als politie verder niks mee doen. We gebruiken het alleen om mensen te helpen bij hun mogelijke verslaving.”
De gemeente Nijmegen gaat bijhouden hoeveel mensen daadwerkelijk gebruikmaken van de link. En verslavingsspecialisten van Iriszorg houden ook in de gaten hoeveel mensen zich aanmelden. De politie heeft goede hoop dat het gaat werken. "Bij Zwolle en Winterswijk zagen we dat de website goed bezocht werd. Maar het is natuurlijk de vraag hoe dat bij ons zal gaan."

Zelf motiveren

Voor Stefan ging het roer om na de geboorte van zijn kind. Na twintig jaar verslaving wilde hij veranderen. “Ik wilde een goede vader zijn, maar hoe? Wat ik in ieder geval besefte, was dat ik nuchter moest zijn.” Hij zocht hulp, bij een buurtcoach en een kliniek. “We hebben een plan opgesteld. Ik ben toen ook een tijdje naar Schotland gegaan, even in een heel andere omgeving. Dat hielp mij enorm.”
Hoewel vrienden en familie hem eerder al hadden geprobeerd te helpen, bleek het pas echt effectief toen hij het zelf wilde. “Dat zie ik ook bij de mensen die nu binnenkomen. Als hulpinstanties of vrienden iemand gedwongen hebben, zie je ze vaker terug. Maar mensen die zelf gemotiveerd zijn, redden het vaak wel.” Hij hoopt dat juist die mensen zich met het sms'je gesterkt voelen.