Gelderland

Waarom je niet zomaar moet beginnen met vasten

Wie zijn eetgewoontes wil veranderen, kan dat het beste onder begeleiding doen
Wie zijn eetgewoontes wil veranderen, kan dat het beste onder begeleiding doen © Pixabay
LOCHEM - Drinken doet ze de hele week, maar eten alleen in het weekend. Dat was het verhaal van Amudra Madhura in I Love De Achterhoek. Maar experts waarschuwen dat deze eetgewoonte niet voor iedereen is weggelegd. Er zomaar mee beginnen is dus niet verstandig.
De methode die Amudra gebruikt, is geen gebruikelijke eetmethode. Hoewel vasten in bepaalde periodes en in verschillende religies geregeld voorkomt, gaat het hierbij vaak om een tijdelijk verschijnsel en niet om een permanente verandering.
Wat in ieder geval vaststaat, is dat helemaal stoppen met eten én drinken onverstandig is. Het lichaam heeft water nodig voor te veel verschillende processen. Drink je helemaal niet, dan wordt dat snel levensgevaarlijk. Dat merk je onder andere aan duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Dat komt omdat veel organen water nodig hebben voor vitale processen.

Overlijden

In 2017 overleed een 62-jarige vrouw in Utrecht nadat zij met haar spirituele woongroep probeerde om te leven van licht en lucht. Ze zou niet hebben gegeten of gedronken. Ook in andere landen zijn verschillende mensen overleden nadat zij de extreme methode probeerden.

Periodiek vasten kan goed zijn

Toch betekent het niet dat vasten per definitie een slecht idee is. Er zijn verschillende onderzoeken die bij af en toe stoppen met eten positieve resultaten laten zien. Periodiek vasten zou bijvoorbeeld goed kunnen zijn voor je hart. Maar het is een balans: helemaal stoppen wordt afgeraden. En op de lange termijn zouden de meeste voordelen afnemen, terwijl risico's toenemen.

Begeleiding

Bovendien is het belangrijk om te weten dat ieder lichaam anders is. De een zal van vasten veel last hebben, bijvoorbeeld met concentratie, terwijl de ander zich kiplekker kan voelen. Hoe dan ook, experts raden aan dat je niet zomaar je hele eetpatroon verandert. Je lichaam heeft bij veranderingen namelijk tijd nodig om te wennen.
Mocht je desondanks wel willen beginnen, zorg dan dat je op zoek gaat naar een professionele begeleider zoals een diëtist of voedingsdeskundige. Die kan je helpen met het maken van de juiste, gezonde keuzes die bij jouw wensen en levensstijl passen.