Stedendriehoek

Han bewaart mooie herinneringen aan Meat Loaf: 'Ik vond hem vooral aardig'

Han Neijenhuis (in het roze) naast Meat Loaf.
Han Neijenhuis (in het roze) naast Meat Loaf. © Eigen foto
ZUTPHEN - Hij was in de jaren 70 een markante zanger in de rockmuziek: de Amerikaan Meat Loaf. Vrijdag werd bekend dat hij op 74-jarige leeftijd is overleden. Hij was meerdere keren in Nederland voor concerten en promotietours. Drummer en schrijver voor muziekbladen Han Neijenhuis uit Zutphen kreeg twee keer de kans om de legendarische rocker te spreken en dat werden mooie herinneringen.
"In 2002 en 2006 heb ik hem gesproken voor muziekbladen waarvoor ik werkte", vertelt Neijenhuis. "Hij deed toen promotietours in Nederland. Ja, en dan is het toch Meat Loaf, hè. We waren vroeger allemaal onder de indruk van het album Bat out of hell en het nummer Paradise by the Dashboard Light. En dan is het natuurlijk wel heel leuk als je jaren later in eens naast de man zit die dat heeft gezongen."

Kabaal en herrie

En het werd heel leuk, al zag het daar niet direct naar uit bij de eerste keer dat Neijenhuis Meat Loaf sprak. "Hij was op het Media Park in Hilversum voor een live interview bij het radioprogramma Arbeidsvitaminen. Daarna kon ik hem spreken. Onderweg in de auto hoorde ik dat gesprek al op de radio. Hij maakte daar tijdens het interview heel veel kabaal en herrie en ik dacht: oh, wat moet dat straks nog gaan worden?"
"Ik kwam uiteindelijk ergens met hem op het Media Park in een kamertje te zitten en toen was hij in één keer een hele andere man. En ik zei ook tegen hem dat ik het kabaal en de herrie op radio had gehoord, maar dat hij nu heel rustig was. Hij vertelde toen dat hij op radio de wilde zanger speelde zoals mensen hem kenden, maar dat hij nu - rustig op een bankje - zichzelf kon zijn."
Meat Loaf tijdens een optreden in 2013.
Meat Loaf tijdens een optreden in 2013. © ANP
Ook op het podium ging Meat Loaf, een pseudoniem van Marvin Lee Aday, altijd enorm tekeer. Zwetend en de zangeres kussend was het een grote rock 'n roll-act. Neijenhuis: "Je zou zeggen dat dit tegenwoordig niet meer kan, maar ook toen zorgde het al voor veel ophef. Het was wat dat betreft best bijzonder en misschien heeft dat ook wel bijgedragen aan zijn succes."

De vriendelijk kant van Meat Loaf

Maar de act en de enorme rock 'n roll-uitstraling is uiteindelijk niet zoals Neijenhuis Meat Loaf zal blijven herinneren: "Ik vond hem vooral aardig. Hij was vriendelijk en sympathiek. Je had helemaal niet het gevoel dat het gesprek plichtmatig was."
En de zanger had volgens de Zutphenaar ook zinnige dingen te zeggen. "Hij was heel openhartig over zijn eigen muziek. Over wat hij er goed aan vond, maar ook zeker wat hij niet goed vond. En hij liet ook merken dat hij wel vaak in dubio stond over of hij het allemaal wel zo leuk vond wat hij deed. Dat geeft toch ook wel een ander beeld."