Noord-Veluwe

Norbert met dood bedreigd na 'grootste aangifte ooit' tegen Willem Engel

Norbert Dikkeboom uit Harderwijk
Norbert Dikkeboom uit Harderwijk © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - De initiatiefnemer van de collectieve aangifte tegen Willem Engel heeft er vertrouwen in dat de voorman van actiegroep Viruswaarheid voor de rechter moet verschijnen. Hij heeft geen spijt van het opzetten van de aangifte, al heeft hem dat ook bedreigingen opgeleverd, zelfs met de dood. Dat zegt Norbert Dikkeboom uit Harderwijk tegen Omroep Gelderland.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om een onderzoek te starten naar Engel. Aanleiding is de collectieve aangifte die door de Harderwijker is opgezet en is getekend door 22.581 mensen.
Volgens de aangifte, die in december werd ingediend, maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging.
Kijk naar een eerdere reportage waarin Dikkeboom vertelt over de aangifte tegen Engel:
Dat het OM nu iets met de aangifte gaat doen, stemt Dikkeboom tevreden: "Ik ben zeer verheugd dat het Openbaar Ministerie nu inzet op een strafrechtelijk onderzoek. Zo'n onderzoek is geen vanzelfsprekendheid. Veel aangiftes bereiken een dergelijke status niet eens. Overigens: voorafgaand aan dit besluit heeft een officier van justitie én de recherche een screening gedaan in verband met de haalbaarheid van deze zaak. Daarna is besloten tot dit onderzoek, dat zegt echt wel iets. Het onderstreept ook de tendens dat steeds meer mensen zich storen aan de kwalijke uitspraken van Willem Engel."

Oriënterend onderzoek

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de aangifte voldoende aanleiding geeft voor een oriënterend onderzoek. "Een eenheid van de politie start nu een onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Dat gaat naar het OM. Het onderzoek staat onder leiding van de officier van justitie. Als er sprake is van bewijsbare- en strafbare feiten gaat het OM over tot vervolging." De woordvoerder kan niet zeggen hoelang dit onderzoek duurt.
"Er wordt gekeken naar de strafbare feiten en de bewijzen daarvan", weet Dikkeboom. "Vervolgens wordt er besloten of het Openbaar Ministerie gaat seponeren of vervolgen. In dat laatste geval mag Willem Engel zich voor de rechter verantwoorden."
Het bewijs tegen Engel is zo overweldigend, hier redt hij zich echt niet meer uit
Norbert Dikkeboom
Eerdere uitspraken van Engel dat deze collectieve aangifte 'vals' zou zijn, blijken volgens Dikkeboom ongegrond: "Het Openbaar Ministerie zet immers niet voor niets zo stevig in op deze zaak. Ik verwacht dan ook dat vervolging een volgende stap zal zijn. Dit eindigt pas in de rechtbank, daar ben ik van overtuigd. Het bewijs tegen Engel is zo overweldigend, hier redt hij zich echt niet meer uit."

Tribunalen

Overigens, naast opruiing, het verspreiden van desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk, is nu ook bedreiging toegevoegd aan de aangifte en ook onderdeel van het onderzoek. Die laatste aanklacht, bedreiging, heeft initiatiefnemer Dikkeboom in januari nog aan de aangifte toegevoegd, na uitspraken van hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels in het programma EenVandaag.
In een item over politici die bedreigd worden, zei Zwinkels dat hij uitspraken over tribunalen 'echt gevaarlijk' vindt. "Dat zijn verkapte doodsbedreigingen en zo zien wij dat ook", zei Zwinkels. Uitspraken als 'jouw tijd komt nog wel' of 'je moet je gaan verantwoorden voor een tribunaal' komen volgens de hoofdofficier al snel in de buurt van een strafbare doodsbedreiging. "Daar vervolgen wij ook mensen voor, en daar worden mensen ook voor veroordeeld door de rechter."

Bedreiging met de dood

De hele zaak heeft voor veel publiciteit gezorgd, ook voor Dikkeboom als persoon. En dat heeft automatisch gevolgen: "Veel mensen complimenteren mij, anderen vrezen voor mijn veiligheid, omdat ik mij zo helder uitspreek tegen de leugens en strafbare gedragingen van Willem Engel", zegt hij.
"En eerlijk? Ik ben inmiddels ook diverse keren bedreigd, zelfs met de dood. Ook bedreigingen uit de directe omgeving van Engel, mensen van Viruswaarheid. Natuurlijk ontvang ik liever bloemen dan bedreigingen, maar gelukkig weet ik mij gesteund door de politie, die mij monitort en bij de geringste dreiging adequaat optreedt. Dus: ik slaap prima en maak mij geen zorgen. Of Willem Engel nog rustig slaapt betwijfel ik ten zeerste overigens, het net lijkt zich toch echt te sluiten."