Rijk van Nijmegen

Bruls wil forse versoepelingen: 'Het kabinet moet de poort openzetten'

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen vindt dat er zo snel mogelijk forse versoepelingen in de coronamaatregelen moeten komen. "Volgens mij kan het kabinet dinsdag niet anders besluiten dan de poorten letterlijk en figuurlijk open te zetten. Er is geen andere optie meer", zei Bruls als burgemeester en als voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad bij het programma De Week van Gelderland.
Het Veiligheidsberaad - waarin alle 25 veiligheidsregio's van Nederland zijn vertegenwoordigd door een burgemeester - had op vrijdag een overleg met kabinetsvertegenwoordigers. Bruls: "We hadden eerder in de week gevraagd om meer duidelijkheid ten aanzien van handhaving. Maar ook ten aanzien van de cultuursector, horeca en publieksevenementen. Maar echte duidelijkheid hebben we nog niet gekregen en dat is jammer."
Bekijk het gesprek over de coronaregels terug:
De Week van Gelderland: we zijn klaar met de lockdown
Ook zijn collega-burgemeester Mark Boumans die bij het programma van Omroep Gelderland aan tafel zat onderstreepte het belang van versoepelingen. "We zijn aan iets anders toe. Dat zie je ook als je alles om je heen ziet", zo legde Boumans uit. "Ik ben burgemeester, maar ook burger. Ik zie ook hoe de stress oploopt in mijn eigen gezin. Ik ben ook actief in de cultuur en ik zie ook hoe moeilijk we het daar hebben. Dus ik denk dat het wel tijd is voor verandering."

Zorgen over het onderwijs

Aan tafel kwam ook het onderwijs aan bod. De aangeschoven Ingrid Doornbos van de Algemene Vereniging Schoolleiders maakt zich grote zorgen omdat bijna een kwart van de leerlingen zit thuis, mede vanwege de strenge quarantainemaatregelen: "De GGD heeft opgeroepen om deze regels te versoepelen. Ik ben blij met die oproep. Maar aan de andere kant zijn schooldirecteuren geen virologen. Dus we zijn er alleen maar blij mee als het ook veilig kan. En daar hopen we zo snel mogelijk een uitspraak over te horen van het OMT en het kabinet. In ieder geval begint het onder de huidige voorwaarden heel erg te knellen om goed onderwijs te organiseren."
Het gaat daarbij om de regels die volgens Doornbos streng zijn, maar ook continu wijzigen. Dat maakt goed onderwijs bijna onmogelijk. Bruls beaamde in het gesprek dat de telkens veranderende regels een slechte uitwerking hebben en dat het het gevoel geeft dat we in een technocratie leven. "We hebben bij wijze van spreken om de andere week wijzigingen in de regels van quarantaine. Het is bij de mondkapjes al niet anders. Zelfs ik als voorzitter van het Veiligheidsberaad kan daarvan de meest recente wijzigingen niet meer uitleggen. En dat soort dingen moet echt anders, want zo kun je ook geen school leiden."
En volgens Bruls is het ook heel goed mogelijk om versoepelingen door te voeren. "Je moet ook goed kijken wat er aan de hand is. We hebben op dit moment het hoogste aantal besmettingen uit de coronacrisis, maar we hebben veel minder mensen die ziek worden. Dus je kunt niet alleen maar op basis van besmettingen zeggen: en dus moet zus en zo de quarantaineregel. Ik vind het illustratief dat we van dat soort dingen onvoldoende leren."

Jongeren dreigen te onthechten

Klinisch psycholoog Jan Derksen - onder anderen verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen - zei in het programma zich ook zorgen te maken over de lange termijn als het gaat om de jongeren. "De maatregelen voelen, zoals ze nu zijn, onrechtvaardig. Zeker voor jongeren. En als er iets is in de menselijke beleving dat echt binnenkomt, en wat tot veel emotionele reacties leidt, dan is het wel het gevoel van onrechtvaardigheid."
Klinisch psycholoog Jan Derksen.
Klinisch psycholoog Jan Derksen. © Omroep Gelderland
"Jongeren raken het vertrouwen kwijt in de school, maar ook in de overheid en de regering. Als dat gebeurt dan kan dat gevolgen hebben voor onze democratie en rechtsstaat. Zij zijn namelijk de volgende generatie die dit op poten moet houden. Maar als zij zich door gebrek aan vertrouwen terugtrekken en onthechten, dan raken ze vervreemd en gaan in hun eigen bubbel leven. Dat heeft in mijn ogen ernstige consequenties voor de toekomst van het land. De betrokkenheid en het commitment dreigt er dan niet meer te zijn."