Stedendriehoek / Rivierengebied

Een museum op ludieke wijze open, de ander dicht voor de actie kon starten

De ballenbak van Akwart doet vandaag dienst als zwembad
De ballenbak van Akwart doet vandaag dienst als zwembad © Akwart Elst
ZUTPHEN - Musea en culturele instellingen nog steeds gedwongen dicht? Deze zaterdag is in ieder geval Akwart Experience in Elst op ludieke wijze open. Bezoekers kunnen er pilateslessen volgen en zwemmen in de ballenbak.
Deze week gingen in het hele land musea en culturele instellingen open. Uit protest tegen het kabinetsbesluit om dergelijke voorzieningen vooralsnog gesloten te houden. Zo kon je hardlopen in Museum More, yogalessen volgens in het Kröller-Müller Museum en naar de kapper bij Podium Doesburg.
Het protest is nog niet voorbij. Deze zaterdag is instagrammuseum Akwart Experience in Elst open. Musea Zutphen wilde ook de deuren openen, maar kreeg van de gemeente te horen dat het protest niet door mocht gaan.

Knuffels

Zutphen organiseert daarom een alternatief protest. Mensen kunnen een knuffel doneren aan het museum als ludieke protestactie. Volgens een verslaggever van Omroep Gelderland hebben al tientallen mensen daar gehoor aan gegeven en ligt er inmiddels een indrukwekkende collectie.
Maar het museum zelf bezoeken, dat zit er helaas niet in. De gemeente dreigde de deuren te sluiten van het museum om het protest te beëindigen als ze alsnog door zouden gaan met de originele actie.

Bitterbal heffen

In Elst ging het bij het Instagrammuseum Akwart Experience anders. In het museum kunnen bezoekers door achttien kamers dwalen, en kijkend naar kunst zelf foto's maken voor Facebook, Instagram en andere social media. Akwart vraagt zich af waarom er geen bezoekers naar binnen mogen. Ze organiseren een alternatief programma, van 12.00 tot 17.00 uur.
Bezoekers kunnen strekoefeningen doen in de zogeheten Keith Haring Zaal, bitterballen heffen en zwemles volgen in de ballenbak. Net zo veilig als op veel andere plekken mensen samenkomen, aldus directeur Rob Smit van Akwart.