Arnhem en omstreken

Help, ik word 18! Maar de gemeente Rheden heeft daar iets op gevonden

De gemeente Rheden helpt jongeren als ze 18 worden met een informatiepakket.
De gemeente Rheden helpt jongeren als ze 18 worden met een informatiepakket. © Pixabay
DE STEEG - Als je 18 wordt verandert er een hoop. Zo ben je bijvoorbeeld ineens verantwoordelijk voor je zorgverzekering, je toeslagen en mag je stemmen. Veel jongeren kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken, vindt de gemeente Rheden.
Daarom heeft de gemeente samen met het JongerenNetwerk een informatiepakket gemaakt om te zorgen dat je als 18-jarige geen belangrijke zaken mist. Zo maakt niemand een valse start, schrijft Studio Rheden.
Het pakket bevat informatie over al het regelwerk waar jongeren zodra ze 18 zijn zelf verantwoordelijk voor zijn. Er staan ook tips en persoonlijke verhalen in van andere jongeren. Met de checklist kunnen zij gemakkelijk afvinken wat al gedaan is en wat nog moet.

'Doe je voordeel ermee'

Wethouder Marc Budel (CDA): “Achttien is het moment dat je eindelijk in de auto van je ouders mag rijden. Dat weten we vaak wel. Ook dat je eindelijk zelf mag gaan stemmen. Maar zelf je zorgverzekering afsluiten is minder bekend. En een huurtoeslag vergeten aanvragen, kost je gewoon geld. Kortom, kijk het pakket eens in en doe er je voordeel mee."
Deze week ontvangen alle jongeren die vorig jaar 18 werden of dat dit jaar worden het informatiepakket in de brievenbus. Ook ligt het in de bibliotheken en dorpshuizen en is het pakket verkrijgbaar via Incluzio en het JongerenNetwerk.