Rijk van Nijmegen

Ziekenhuizen hanteren vaak eigen (strengere) quarantaineregels

Via bijvoorbeeld de Coronamelder-app kan je een melding krijgen dat je in nauw contact was met iemand met corona.
Via bijvoorbeeld de Coronamelder-app kan je een melding krijgen dat je in nauw contact was met iemand met corona. © ANP
NIJMEGEN - De nieuwe landelijke quarantaineregels, waarbij je niet in quarantaine hoeft als je recent genezen of geboosterd bent, gelden niet in alle Gelderse ziekenhuizen. Zij weren nog steeds alle nauwe contacten van een coronageval, uit bescherming van kwetsbare patiënten.
Zo schrijft het Radboudumc op haar website: "Omdat in het Radboudumc kwetsbare patiënten komen, gelden de nieuwe landelijke regels hier niet. Patiënten die ondanks een coronabesmetting of het risico daarop onze zorg nodig hebben, zijn altijd met voorzorgsmaatregelen welkom."

Hoger risico op verspreiding

Sinds deze week hoeven mensen die korter dan 8 weken geleden corona hebben gehad óf meer dan een week geleden zijn geboosterd, niet meer in quarantaine als zij een nauw contact zijn van iemand met corona. Het Radboudumc wijst erop dat dit een hoger risico op verspreiding van het virus geeft. "Daarom doet het kabinet ook de oproep aan iedereen om in de periode na nauw contact met een positief getest persoon geen kwetsbare mensen te bezoeken en geen drukke plekken op te zoeken."
En daar scharen dus meer ziekenhuizen zich onder. In ieder geval het Slingeland in Doetinchem, ziekenhuis Rivierenland in Tiel en Rijnstate in Arnhem hanteren eigen quarantaineregels. Bezoekers of begeleiders zijn daar tot 10 dagen na het laatste contact met een positief geteste persoon niet welkom. Patiënten met een risico op een coronabesmetting, zijn wel welkom maar met voorzorgsmaatregelen of er wordt gekeken of de afspraak verplaatst kan worden.
Er zijn uitzonderingen mogelijk, alleen als de behandelend arts hiervoor vooraf toestemming geeft.