Gelderse Vallei

Boek legt schooltijd duizenden leerlingen in Ede vast

Jaap van Ree schreef als oud-docent Nederland een boek over Het Streek
Jaap van Ree schreef als oud-docent Nederland een boek over Het Streek
EDE - De sloophamer maakt komende zomer korte metten met het Christelijk Streeklyceum in Ede. Op hetzelfde schoolplein verrijst een gloednieuwe middelbare school. Oud-docent Nederlands Jaap van Ree ving de herinneringen aan het oude gebouw in een boek.
Duizenden leerlingen en honderden docenten liepen sinds 1976 rond op het Christelijk Streeklyceum aan de Bovenbuurtweg in Ede. Jaap van Ree is een van hen. "Ik heb er 24 jaar met veel plezier gewerkt."
Zijn boek 'Het Christelijk Streeklyceum in al zijn voegen' beschrijft de school vanuit het poëtische perspectief van de stenen. "Het gebouw wordt gesloopt en de stenen worden afgevoerd. Maar die stenen hebben alles gezien en meegemaakt. Met dit boek blijven de stenen, het gebouw en de verhalen in onze herinnering.”

Gemoedelijke sfeer

De gemoedelijke sfeer op school is volgens Van Ree kenmerkend voor het Streek. “Het was geen zwaar gedisciplineerde school. Maar juist omdat je het zo gemoedelijk houdt, merk je dat de meesten zich aan de regels willen houden. Natuurlijk zijn er wel eens uitzonderingen en heb ik leerlingen uit de klas moeten gooien. Maar over het algemeen krijg je door de mindere discipline juist meer discipline.”
Van Ree hoopt met zijn boek vooral oud-leerlingen en oud-docenten te bereiken. “Veel van hen wonen waarschijnlijk niet eens meer in Ede. Maar als ze het lezen zullen ze veel bekende dingen tegenkomen”, verwacht de neerlandicus. “Maar het meeste gaat natuurlijk over de periode vanaf 1994 dat ik hier zelf geweest ben.”

Dictator als rector

Met een dikke knipoog heeft Van Ree dan ook de verschillende rectoren beschreven die hij meemaakte. “ik heb ze allemaal beschreven met een halve bladzijde. Op eentje na. Er staat boven 'Na hem kwam een rector die met een dictatoriaal bewind volgens ons op geen enkele wijze paste binnen onze muren. En daarmee ook geen plaats verdient in onze stenen herinnering.'
'Het Christelijk Streeklyceum in al zijn voegen'
'Het Christelijk Streeklyceum in al zijn voegen'

'Het Christelijk Streeklyceum in al zijn voegen' is verkrijgbaar bij boekhandel F. Hardeman in Ede, Novita in Bennekom en bij Jaap van Ree via jvanree@kpnplanet.nl.