Gelderland

'Financieel is het een hel', nachthoreca wacht als laatste in spanning af

De discotheken verwachten niet snel open te kunnen.
De discotheken verwachten niet snel open te kunnen.
ARNHEM - Als eerste de klos bij maatregelen, en als laatste in de rij bij versoepelingen. Uitbaters van discotheken, danscafés en andere nachthoreca zouden er moedeloos van worden als ze niet al murw gebeukt waren door de afgelopen jaren. Maar nu het einde van de coronapandemie in zicht lijkt te komen, groeit de hoop ook bij hen op versoepelingen.
Alle ogen zijn gericht op de persconferentie van komende dinsdag. Gelderse uitbaters hebben hoop, maar verwachten niet dat ze na dinsdag gelijk loskunnen. Naar verluidt adviseert het OMT inderdaad dat nachthoreca nog dicht moet blijven. Alle andere horeca zou elke dag tot 20.00 uur open kunnen blijven.
"We zijn in de afgelopen twee jaar twee weekenden in de nacht open geweest", blikt Wouter Janssen, eigenaar van Sportsbar 't Huys aan de Arnhemse Korenmarkt, terug. Waar er in het begin nog veel draagvlak was voor de maatregelen, overheerst nu de onvrede. "Dat komt nu niet meer zozeer door de maatregelen, maar door de steun ernaast. Dat is momenteel ontzettend slecht geregeld. Daar komt echt 60 procent van de onvrede vandaan. Nu is het zo: je krijgt geen geld én je moet dicht blijven. Dat leidt tot absurde frustratie."

Geen financiële steun, wel doorlopende kosten

Die frustratie is er ook bij Janice Bronk, van discotheek Club Rodenburg in Beesd. "Die paar keer dat we open geweest zijn, is leuk, maar daarmee kweek je geen vet op de botten."
Financiële steun is er niet, maar ze draagt wel de zorg voor vijftig man personeel. "Er moet nu toch wel een keer een positief bericht komen." Of dat positieve bericht dinsdag komt, is de vraag. Zelfs in het heropeningsplan van de Horeca Alliantie wordt nog niet gesproken over de onmiddellijke openstelling van alle nachthoreca. Maar wat zou dan een eerste stap in de goede richting zijn? De meningen zijn verdeeld, blijkt uit ons rondje langs de velden.
"Tot 22.00 uur open zou een grote stap zijn, ook voor ons", zegt Jonatan Brand, programmeur bij poppodium Doornroosje. "We hebben vorige keer ook shows in aangepast vorm gedaan, we zijn erg flexibel." Voor Bronk is een eindtijd van 22.00 uur niets waard. "Dan kunnen ze bij ons indrinken en gaan ze daarna verder naar een illegaal feest." Ook Janssen hoopt op meer. "Maar de wanhoop is zo nabij, dat we dan in ieder geval nog iets van een inkomen hebben. Ik heb ook liever dat we het gefaseerd om 22.00 uur doen, dan dat we we binnenkort weer een stap terug moeten doen."
Coen Knieriem, uitbater van café Ome Co staat er net zo in. "Voor ons type kroeg hebben we daar niet veel aan, maar het is wel een eerste stap, en dan komen wij daarna aan de beurt. Het zou in ieder geval een begin zijn."

'Alle reserves zijn op, onze koelkast is leeg'

Of er versoepeld kan worden en hoe dat er precies uitgaat zien, moet blijken. Maar dat versoepelingen met het ontbreken van goede steunmaatregelen niet meer lang uit moeten blijven, lijkt duidelijk. "Dat de burgemeesters nu voor ons in de bres zijn gesprongen, dat geeft mij wel het gevoel dat er nu snelle stappen genomen gaan worden", schetst Janssen zijn hoop. "Het moet ook, want financieel is het nu een hel. Onze koelkast is leeg."
Kieriem vult aan: "We staan in slaapmodus, alle reserves zijn op. Dat het eind in zicht komt, geeft de burger wel moed."