Arnhem en omstreken

'Nepbankmedewerkers maken zeker acht ton buit bij 95 slachtoffers'

Met de online babbeltruc zouden de verdachten ruim 800.000 euro buit hebben gemaakt.
Met de online babbeltruc zouden de verdachten ruim 800.000 euro buit hebben gemaakt. © ANP
ARNHEM - Vijf jonge Arnhemmers zijn opgepakt op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachte mannen deden zich telefonisch voor als bankmedewerkers en gingen bij de slachtoffers langs de deur. Met de babbeltruc maakten zij minstens 95 slachtoffers en ruim 800.000 euro buit.
De verdachten zijn afgelopen september en oktober al opgepakt. Het gaat om vijf mannen van 18, 19, 20, 21 en 27 jaar oud. De 27-jarige wordt gezien als hoofdverdachte: hij zou de overige verdachten aansturen. Hij zit nog vast, de overige verdachten zijn voorlopig vrijgelaten, maar worden wel nog een keer verhoord.

'Bankmedewerker' belt en staat voor de deur

De zaak kwam aan het rollen door twee aangiftes in Tilburg in januari vorig jaar. Een van de slachtoffers maakte melding van een persoon die namens de bank belde over een fraudemelding. In dat gesprek liet de persoon aan de telefoon merken veel van het slachtoffer te weten. Een kwartier later stond de bewuste ‘bankmedewerker’ voor de deur: hij kwam even binnen, maar vertrok al snel.
Kort daarna werd het slachtoffer gebeld door een échte medewerker van de bank. Die vertelt dat zijn internetbankierenaccount gehackt lijkt te zijn. Het slachtoffert vertrouwt de boel niet en besluit zijn rekening te blokkeren en aangifte te doen.

Beslag op geld en huis

Later komt er nog een aangifte binnen van iemand bij wie wel geld afhandig is gemaakt. Door de twee aangiftes zijn er verdachten in beeld gekomen. In het onderzoek werd duidelijk dat er veel meer slachtoffers zijn gemaakt.
Nadat de verdachten zijn opgepakt zijn er diverse doorzoekingen geweest waarbij beslag werd gelegd op onder andere contact geld, cryptogeld en de woning van de 27-jarige verdachte. Het Openbaar Ministerie kijkt nu welke straf er wordt geëist tegen de verdachten.