Arnhem en omstreken

Marcouch gooit smartshop per direct op slot

In een smartshop kun je terecht voor de aankoop van legale drugs.
In een smartshop kun je terecht voor de aankoop van legale drugs. © ANP
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft vrijdagochtend een smartshop aan de Hommelseweg in Arnhem laten sluiten. De smartshop had tijdens een controle deze week onder de toonbank harddrugs in voorraad, naast henneptoppen en hasj. In een smartshop mogen wel (sommige) legale drugs worden verkocht, maar harddrugs zijn niet toegestaan.
De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente doorzochten woensdag in totaal drie smartshops. De shop aan de Hommelseweg was in overtreding en dus ging Marcouch over tot sluiting. "Wij willen in Arnhem sowieso geen smartshops die in onze wijken criminelen helpen met opslaan, versnijden en dealen van drugs", legt Marcouch uit.
"Onze kinderen hebben een veilig thuis nodig met een goede school in een fijne buurt, niet de gewelddadige omgeving van drugsdealers waardoor zij doorlopend angstig over hun schouder moeten kijken."
Volgens de Arnhemse burgemeester zijn er in de omgeving van de Steenstraat, waar de nu gesloten smartshop opereerde, veel zorgen over drugsproblemen in de wijk. Ook zijn er de laatste weken meerdere zeer jonge dealers aangehouden van nog geen zestien jaar. "Ouders, buren en ondernemers, help ons de kinderen te beschermen. Laten wij met elkaar van onze wijken opvoedwijken maken, geen drugswijken", vraagt de burgemeester.