Gelderse Vallei

Aangevallen persfotograaf hoopt dat rechtszaak duidelijkheid biedt

Persfotograaf Timothy.
Persfotograaf Timothy. © Omroep Gelderland
LUNTEREN - Het moment staat nog goed in z'n geheugen gegrift: op 19 april 2021 werden persfotograaf Timothy en zijn vriendin, terwijl ze in hun auto zaten, door een shovel ondersteboven in een sloot gekieperd. Morgen start de rechtszaak tegen de man die de machine zou hebben bestuurd. Timothy hoop vooral op duidelijkheid. "Ik heb nog steeds geen idee waarom hij het gedaan heeft."
Timothy probeert, zo'n negen maanden na dato, zo min mogelijk aan het heftige incident in april te denken. Lichamelijk hebben hij en zijn vriendin - gelukkig - weinig aan de shovelaanval in het buitengebied van Lunteren overgehouden. "Geestelijk doet het je nog veel", vertelt de persfotograaf. "Het is nog steeds onbegrijpelijk wat er die avond is gebeurd", zegt hij met een zucht.

'Vriendin zat toevallig in de auto'

Tim, zoals hij zichzelf noemt, kwam die bewuste avond op een melding van een autobrand af. Zijn vriendin zat toevallig bij hem in de auto, want het stel was op weg naar huis in Ederveen. "Zij gaat normaal nooit mee", benadrukt hij. "Ik wilde gewoon een aantal foto's van het incident maken, om daarna weer weg te gaan."
Het liep allemaal anders. "Op de plaats van bestemming was veel agressie. We weten nu hoe het allemaal is afgelopen. Ik zie de shovel nog zo komen aanrijden... Dat is niet fijn."
Bekijk de beelden van het incident. We spraken Timothy kort na de aanval.

'Onbegrijpelijk dat de verdachte vrij is'

Morgen start de rechtszaak tegen de vermoedelijke shovel-bestuurder. Timothy hoopt dat de zaak duidelijkheid brengt over de motieven van de verdachte. "Ik heb geen enkel idee wat er door zijn hoofd gegaan is om tot deze actie over te gaan. Daar ben ik heel benieuwd naar, want ik wil precies weten wat er nou gebeurd is."
De verdachte heeft zijn proces in vrijheid mogen afwachten. Het is iets dat de persfotograaf flink dwarszit. "Na drie maanden zitten, is hij vrijgelaten. Onbegrijpelijk." Volgens Timothy is er sprake van poging tot doodslag. "Dat is niet niks, maar blijkbaar kan het in Nederland dat de verdachte dan op vrije voeten komt."
Ik heb na al die tijd nog steeds geen excuses gezien
Timothy

'Soms kom ik hem tegen'

De man woont bij Tim in de buurt. "Ik rij vaak langs zijn huis, soms zie ik hem dan ook wel eens staan. Of ik kom hem in het dorp tegen. Het is niet prettig als dat gebeurt." De verdachte houdt zich volgens Timothy goed aan de regels. "Hij moet van de rechter bij mij uit te buurt blijven en mag mij bijvoorbeeld niet aanspreken. Aan die voorwaarden houdt hij zich goed."
Toch had de man voor één ding wel contact met de persfotograaf mogen opnemen. "Om zijn excuses aan te bieden. Die heb ik na al die tijd nog steeds niet gezien. Dat vind ik heel erg slecht. Als hij sorry had gezegd, had ik de aanval ook veel beter kunnen afsluiten."

'Persaanval is niet ok'

Timothy hoopt op een hoge straf voor de verdachte. "Ook om te laten zien dat het niet ok is om persfotografen aan te vallen. Ik probeer mijn werk op een nette manier te doen, met respect voor iedereen. Dat wil ik dan ook terug verwachten." Daarom gaat hij ook naar de zitting toe maandag, om te horen wat de verdachte te vertellen heeft.
Na de uitspraak, die vermoedelijk over twee weken is, hoopt hij dat hij en zijn vriendin de zaak kunnen afsluiten. "Zodat we gewoon weer verder kunnen."