Liemers / Achterhoek

Beek in Montferland krijgt er zestig woningen bij

De gemeente Montferland laat zestig wonen bouwen in Beek.
De gemeente Montferland laat zestig wonen bouwen in Beek. © REGIO8
BEEK GEM MONTFERLAND - Montferland koopt meer dan twintigduizend vierkante meter grond in Beek. Die is bedoeld voor zestig woningen. Burgemeester en wethouders stemden deze week in met twee koopovereenkomsten voor een bedrag van bijna 900.000 euro.
"We streven op dit stuk grond, net als in Zeddam, naar gemêleerde bouw met een variatie tussen (betaalbare) koop- en huurwoningen", geeft wethouder Walter Gerritsen aan bij mediapartner REGIO8.
Vijftig procent van de nieuwbouw zal een betaalbare woning (ongeveer 250.000 euro) zijn. De betaalbare woningen zijn voornamelijk voor starters.
"In heel Montferland willen we 1250 woningen bouwen", zegt Barbara Paauw van de gemeente Montferland. Ruim driehonderd van die woningen zijn bedoeld voor de sociale huur.
"De kavels die wij zelf uitgeven hebben een zelfbewoningsplicht van drie jaar", gaat de wethouder verder. "Dat betekent dat de koper van een woning drie jaar lang is verplicht om de woning zelf te bewonen. Hiermee voorkomen we dat beleggers kavels opkopen en de woningen voor hoge prijzen doorverkopen of duur verhuren.”
De gekochte grond ligt ten noordoosten van de rotonde Sint Jansgildestraat-Arnhemseweg en kost de gemeente 35 euro per vierkante meter, wat neerkomt op ruim 860.000 euro.
Als alles rond is, gaat de gemeente Montferland in gesprek met de buurt over de invulling van het plan. “Omwonenden mogen meedenken over hoe en waar ze de nieuwe woningen op het perceel indelen”, legt Gerritsen uit.
Hoeveel woningen de gemeente zelf gaat bouwen wordt later duidelijk.