Rijk van Nijmegen

Nijmegen krijgt grootste circusruimte van Oost-Nederland

NIJMEGEN - Het moet de grootste en meest professionele circusruimte van Oost-Nederland worden. De nieuwe ruimte van Vasim Circus Space in de oude Vasim fabriek in Nijmegen die momenteel gerenoveerd wordt voor cultureel ondernemers. Maar goedkoop wordt het niet, daarom zijn de circusfanaten een crowdfundingactie begonnen om zelf 30.000 euro op te halen.
Terwijl de oude fabriek van de Vasim al in de steigers staat, oefenen binnen de acrobaten van Vasim Circus Space hun kunsten.

'Jezelf verliezen in acrobatiek'

Paulina Bizzotto Molina van Vasim Circus Space vertelt glunderend: “Ze zijn bezig met dingen waar ze zichzelf helemaal in verliezen en dat geeft zo’n stoot gelukshormonen.” Voor al die trucs is veel ruimte nodig. Daarom zijn de acrobaten zo blij met de huidige ruimte in de Vasim van maar liefst twaalf meter die ze de afgelopen jaren voor een prikkie konden huren van de gemeente Nijmegen. Paulina: “Ja en zeker voor de luchtacrobatiek is de hoogte is de hoogte van de Vasim heel bijzonder.”
De herontwikkeling van de oude fabriek wordt uitgevoerd door Lingotto. Volgens die projectontwikkelaar kon Vasim Circus Space alleen opnieuw in de fabriekshal terecht als ze een ruimte van bijna drie keer de huidige grootte zouden huren. Dat was wel even schakelen voor de acrobaten, want de huur wordt daarbij bijna tien keer zo duur.
Kijk hier naar de beelden.
Huur te duur voor Circus Vasim

Figuurlijk jongleren

Maar ze hebben van de nood een deugd gemaakt en hebben nu een plan opgevat waarbij ze een deel van de nieuwe ruimte in tweeën dele. Zo kunnen ze lesgeven terwijl anderen in de grote ruimte trainen. Siebert Vlaar van Vasim Circus Space: “Om het rendabel te kunnen maken, hebben we gewoon meerdere plekken nodig en moeten we meerdere zalen maken.”
Nu hebben ze al de grootste oefenruimte voor circusartiesten in Nederland, maar straks ook de meest professionele. Maar het indelen van de nieuwe ruimte moeten ze zelf doen. Siebert Vlaar: “Om dat te kunnen realiseren is er gewoon echt geld nodig.”
Met een crowdfundingactie willen ze nu zelf een startkapitaal bijeen sprokkelen voor de benodigde verbouwing. Hopelijk komen daarna ook subsidieverstrekkers zoals de provincie en de gemeente over de brug. Siebert vergelijkt het proces van plannen maken en geld bijeen garen een beetje met jongleren: “Het is figuurlijk zeker jongleren en ik vind drie kegels in de lucht houden soms makkelijker dan deze jongleeropdracht met alle subsidieverstrekkers en de gemeente om aan het geld te komen.”