Rivierengebied

Hoezo achter de geraniums? Steeds meer senioren hebben 'gewoon' nog een baan

Harrie Bekkers heeft nog 'gewoon' een baan.
Harrie Bekkers heeft nog 'gewoon' een baan. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - De arbeidsmarkt in Nederland is zeer krap. Zo zijn in Rivierenland veel vacatures nauwelijks te vervullen, in het bijzonder in agrarische en technische beroepen. Dat biedt echter ook weer kansen voor senioren die door willen blijven werken. En daar zijn er steeds meer van.
Sinds Herma de Jong uit Culemborg zes jaar geleden met uitzendbureau Betuwe65plus begon, is het bedrijf snel gegroeid. Inmiddels heeft ze zo'n zeventig mensen aan het werk en er is nog plek voor veel meer mensen. Vanuit allerlei sectoren is er namelijk steeds meer vraag naar 'haar' werkende senioren, zoals in de boomkwekerij, waar traditioneel toch vooral jongeren werken.
Harrie Bekkers is een van de ouderen die nog aan het werk is nu. Hij was eigenlijk al gepensioneerd, maar werkt nu bij een boomkwekerij. "Dit is heel erg leuk. Ik leer mensen kennen en ik doe nu iets heel anders dan wat ik eerder deed. Daardoor moet ik nu mijn koppie erbij houden. Ik voel me fit en hoop dat op deze manier ook te blijven."
Kijk welk werk de senioren doen:
Steeds meer ouderen hebben 'gewoon' een baan

Arbeidsdeelname ouderen stijgt fors

De arbeidsdeelname van ouderen is de afgelopen jaren fors gegroeid in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2010 had zo'n 12 procent van de Nederlanders tussen 65 en 70 jaar een betaalde baan. In 2021 was dat ruim 21 procent, zo'n 211.000 mensen.
Deels komt dat door het verhogen van de AOW-leeftijd, die nu 66 jaar en 4 maanden is. Maar het aantal werkenden van 67 steeg in deze periode net zo hard: van 19 naar 29 procent. Er zijn ook nog ruim 70.000 werkenden in de leeftijd van 70 tot 75 jaar. En zo'n 38.000 mensen zijn zelfs op hun 75ste of daarboven aan het werk. Het aantal mensen met een betaalde baan in deze groepen steeg vanaf 2010 met ongeveer drie procentpunt.

Krapte in sommige sectoren extreem hoog

Steeds meer werkgevers doen ook een beetje uit nood een beroep op deze leeftijdsgroep. Zo is de krapte in agrarische beroepen als hovenier, tuinder of kweker in Rivierenland extreem hoog. De 'spanningsindicator' die het UWV gebruikt om aan te geven hoe makkelijk of moeilijk vacatures in deze sector te vervullen zijn, stond eind vorig jaar op 16. Dat betekent dat er per beschikbare werkloze in de sector zestien openstaande vacatures zijn. Alles boven waarde 4 wordt al als zeer krap aangemerkt.
Een dergelijke extreme krapte is in deze regio ook te vinden in de markt voor elektriciens, machinemonteurs, metaal- en constructiewerkers, timmerlieden, vrachtwagenchauffeurs en productieleiders in de industrie en bouw. Voorlopig lijkt er dus nog genoeg werk voor 65-plussers.