Rijk van Nijmegen

Gemeente Nijmegen handhaaft dwangsom voor asfaltfabriek

Rook uit de schoorsteen van asfaltcentrale APN.
Rook uit de schoorsteen van asfaltcentrale APN. © John Beckmann
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen is voorlopig niet van plan om de dreiging van een dwangsom die asfaltcentrale APN in het vooruitzicht is gesteld in te trekken. Dat laat de gemeente de asfaltproducent deze week in een brief weten.
APN maakt juist gelijktijdig wereldkundig dat er flinke vooruitgang is geboekt in het verbeteren van de manier van produceren. Uit diverse metingen blijkt volgens APN dat de uitstoot van de fabriek ruim binnen de gestelde norm is. De gemeente bevestigt dat er geen overschrijdingen zijn geconstateerd, maar is nog niet geheel zeker van de meetgegevens. Daarom blijft de dreiging van de dwangsom van €10.000,- per overtreding met een maximum van €50.000 euro overeind.

Volle aandacht

Beide partijen zijn het er over eens dat er meer onderzoek moet komen en meer metingen moeten volgen. "Zowel APN als de gemeente realiseren zich dat de fabriek dicht bij een woonomgeving ligt", laat de asfaltproducent in een verklaring weten. "De zorgen die bij bewoners in de omgeving leven neemt APN serieus en blijven de volle aandacht van het bedrijf houden."
De asfaltcentrale kwam enorm onder vuur te liggen nadat uit metingen was gebleken dat de fabriek 17 keer meer giftige stoffen de lucht in blies dan is toegestaan. Omwonenden reageerden boos en geschrokken en ook de lokale politiek reageerde hevig verontwaardigd en eiste zelfs onmiddellijke sluiting van de asfaltfabriek.
Asfaltcentrale APN is bij lange na niet de enige waar niet aan de regels werd voldaan. Bij ongeveer de helft van de asfaltcentrales in Nederland gaat het op één of andere manier mis. De staatssecretaris kondigde daarop, na kritische vragen van Twee Kamerleden, aan het beleid aan te zullen passen en de regels aan te scherpen.

Niet alleen asfalt

In Nijmegen is het probleem nog ingewikkelder omdat APN onderdeel is van het grootste binnenstedelijke industrieterrein van Nederland. Nergens liggen zware industrie en woonhuizen zo dicht bij elkaar. Daar bovenop grenst ook nog eens de Waal - de drukst bevaren rivier van Europa - aan het gebied en is er overlast van toenemend verkeer over de weg. Alles bij elkaar zorgt dat voor een giftige cocktail in de lucht waar de gemeente omwille van de gezondheid van omwonenden wat aan probeert te doen.
Binnenkort organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten voor omwonenden en bedrijven. In de brief dringt de gemeente er bij de asfaltcentrale ook nog eens op aan om vooral actief naar de mensen in de buurt te communiceren en open te zijn over de metingen en genomen maatregelen.