Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Weer nieuwe wolven op de Veluwe, vastgelegd op camera

Een van de nieuwe wolven op de Zuidwest-Veluwe.
Een van de nieuwe wolven op de Zuidwest-Veluwe. © Natuurmonumenten
EDE - Op camerabeelden die zijn gemaakt op de Zuidwest-Veluwe zijn nieuwe wolven te zien. Volgens boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten gaat het om verschillende individuen, al moet uit DNA-onderzoek nog blijken waar ze precies vandaan komen.
Deze beelden zijn gemaakt tussen eind oktober en half januari:
De camera’s hangen er volgens Theunissen in principe voor onderzoek. Hij deelt de beelden nu om mensen te laten zien wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. De kans dat je een wolf in het wild tegenkomt is volgens de boswachter nihil. “Ik heb er zelf ook nog nooit een in het echt gezien. Maar met deze camerabeelden kunnen we toch zien hoe hij leeft.”
Volgens hem tonen de beelden een ontspannen wolf die loopt, gaapt, snuffelt, drinkt en ligt. Als een zwijn het beeld doorkruist, blijft de wolf verbaasd staan.

Dood wolvenpaar

De wolven hebben de plek ingenomen van een wolvenpaartje, dat vorig jaar overleed. Het vrouwtje leefde sinds 2019 op de Zuidwest-Veluwe en werd daar later vergezeld door een mannetje. De wolvin was drachtig, toen ze in het voorjaar van 2021 bij Ede werd doodgereden.
Het mannetje werd door een nog onbekende dader doodgeschoten. Het dier werd levenloos aangetroffen langs de weg in Stroe. De zaak haalde het zelfs tot tv-programma Opsporing Verzocht.
"Als het de opzet van de schutter was om het gebied wolfvrij te krijgen moeten we hem of haar dus teleurstellen. We dachten al dat op deze plek snel andere wolven zouden opduiken, want het is een ideale omgeving", aldus Theunissen.

Zie ook: