Rivierengebied / Achterhoek

Scholen roepen om soepelere quarantaineregels

Veel leerlingen zitten weer thuis door de strenge quarantaineregels.
Veel leerlingen zitten weer thuis door de strenge quarantaineregels. © ANP
CULEMBORG - Eén op de vijf Gelderse leerlingen zit deze week thuis in plaats van op school. Dat komt doordat ze zelf ziek zijn, in quarantaine moeten, of omdat hele klassen naar huis worden gestuurd. Het OMT buigt zich vrijdag over soepelere quarantaineregels op scholen.
Bijna de helft van de scholen in Gelderland heeft deze week klassen naar huis gestuurd. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). En dat is een forste stijging, want een week eerder waren dat er veel minder.
Scholen worstelen ermee. "Wij willen heel graag zo veel mogelijk leerlingen onderwijs op school bieden. Op dit moment zitten er daarom geen hele klassen thuis, maar van sommige klassen zit de helft thuis en de helft op school", vertelt directeur Carel Konings van ORS Lek en Linge in Culemborg. Van de 2500 leerlingen zijn er 62 positief getest. "En een veelvoud daarvan, afgelopen woensdag 284, zit thuis in quarantaine. Die volgen wel les, maar via een stream."

'Thuis maar kiplekker'

Volgens Konings is er sprake van een verschuiving. "Tot nu toe was alles gericht op maximale veiligheid. Maatregelen werden super strak nageleefd. Nu zitten leerlingen thuis die zich kiplekker voelen. Het begint er op te lijken dat de maatregelen erger zijn dan de kwaal."
Ook Bart van der Ent van Stichting Primair Onderwijs Achterhoek Pro8 wijst daar op. "Er zitten nu ook veel kinderen thuis zonder klachten, die wel op school zouden kunnen zijn."
Beide schoolbestuurders juichen een versoepeling van de quarantaineregels op school daarom toe. Van der Ent: "Als de experts vinden dat verruiming mogelijk is waardoor klassen langer bij elkaar kunnen komen, ontnemen we kinderen geen onderwijs."
"Ik zou het heel fijn vinden als quarantainemaatregelen versoepeld worden", zegt Konings. "Het is nodig om het organiseerbaar te houden. Als je de lijn doortrekt, en het aantal besmettingen loopt verder op en we houden dezelfde strakke quarantainemaatregelen vast, dan houdt het op gegeven moment op." Met andere woorden: dan zit iedereen weer thuis.

Extra besmettingen

Bang voor extra besmettingen zijn de beide heren niet. "Als besmettingen zouden leiden tot gezondheidsrisico, zouden ze niet versoepelen. Als het versoepeld wordt, zal het een aanvaardbaar risico zijn", meent Van der Ent.
Konings: "Je zult mij niet horen zeggen dat het nu geen thema meer is. Maar docenten wegen dat nu heel anders, omdat we er met z'n allen bewust van zijn hoe belangrijk het is dat leerlingen op school zitten."
Ook de vereniging van schoolleiders AVS roept het kabinet en het OMT op te kijken naar de quarantaineregels. "Iedere school is anders, dit vraagt om maatwerk. Hierbij moet het uitgangspunt zijn hoe de scholen open kunnen blijven. En niet zoals nu: wanneer gaan klassen naar huis of wanneer sluit een school?"

Zie ook: