Rivierengebied

Hoofdverdachte Ali G. voor de rechter om aanslagen op fruithandel

Ali G.
Ali G. © Petra Urban
ARNHEM - In mei en juni van vorig jaar werden medewerkers van De Groot Fresh Group uit Hedel geteisterd door kogelinslagen en brandbommen. Justitie houdt Ali G. (37) uit Bussum - die al vast zat voor andere soortgelijke aanslagen - in zijn cel aan. Hij zou de opdrachten voor deze 'nieuwe' brute misdaden hebben gegeven vanuit het Huis van Bewaring De Schie in Rotterdam. Maar hoe kan iemand vanuit de gevangenis dergelijke aanslagen voorbereiden? Woensdag dient een pro forma-zaak aan de rechtbank in Arnhem waarbij Ali zich voor het eerst in dit verband zal moeten verantwoorden.
Als Ali G. januari 2020 in zijn woning in Bussum van zijn bed wordt gelicht door een arrestatieteam van de politie, ziet het Openbaar Ministerie hem al als hoofdverdachte in een ongekend heftige afpersingszaak. Hij zou als opdrachtgever mede schuldig zijn aan het versturen van dreig sms’jes aan de directie van fruitbedrijf De Groot Fresh Group. Berichten die enorm veel paniek veroorzaken. En ook zou Ali G. opdracht hebben gegeven tot een groot aantal bomaanslagen, en pistoolschoten, allemaal gericht op datzelfde fruitimportbedrijf uit Hedel.
Hij komt die winter vast te zitten en de rust lijkt enige tijd terug gekeerd in de Bommelerwaard.
Toch vinden er in mei, en begin juni 2021 opnieuw aanslagen plaats in Hedel, Kerkdriel, Velddriel, Tiel en Waardenburg - allemaal gemeentes in de buurt van de De Groot-vestiging in Hedel. Het is een gewelddadige serie die stopt, nadat de politie op 5 juni op de A2 een groep van vier jonge mannen aanhoudt die dan - volgens de politie - net terugkeren van een aanslag bij een woning van een medewerker van De Groot in Tiel.
Op dat moment heeft burgemeester Van Kooten van Maasdriel een veiligheidsrisicogebied afgekondigd, vanwege de ernst van de situatie. Langs de A2 zal de politie wekenlang voorbijrijdend verkeer controleren.

Ali is het regime te slim af geweest, stelt justitie

Het is voor zijn cliënt, Ali G. onmogelijk om plannen te ontwikkelen in de gevangenis. Hij zit vast in een GVM-regime, dat wil zeggen Gevaar Voor Maatschappij, zo stelt Ali’s advocaat Sebastiaan van Klaveren vorig jaar tegenover Omroep Gelderland. Een regime waarbij gevangenispersoneel hem veelvuldig van zijn bed licht en zijn spullen doorzoekt.
En toch moet hij dat regime te slim af zijn geweest, zo stelt het Openbaar Ministerie nu. Ali G. is eind vorig jaar aangehouden voor deelname aan de genoemde reeks aanslagen in mei en juni vorig jaar. Zijn zaak is gevoegd bij de andere verdachten van het Panter 2-onderzoek.

Justitie onderzoek contact Ali met medegevangene

In vorige pro forma-zittingen is het een en ander naar voren gekomen over de mogelijke achtergronden: Ali G. zit in het begin van 2021 vast in Rotterdam samen met een man van 20 jaar oud, genaamd Adam M. Justitie onderzoekt op dit moment het contact dat Ali met Adam heeft gehad in de gevangenis.
Het opsporingsteam in dit 'Panter 2'-onderzoek gaat er van uit dat het deze Adam uit Amsterdam-Noord is geweest die na zijn vrijlating uit de gevangenis betrokken is geweest bij het uitvoeren van de aanslagen die in het voorjaar '21 plaats vinden en voor veel schrik zorgen. Opsporing Verzocht toont die maand beelden van een schietende persoon, in Hedel.
In de nacht van 5 juni 2021 houdt de politie op de A2 vier mannen in een personenauto aan met kleding die bevlekt is met oliesporen. Justitie houdt ze verantwoordelijk voor het plegen van een aanslag met een brandbom bij een woning aan De Kogge in Tiel eerder die avond.
Een van hen zou met deze Adam M. contact hebben gehad, zo komt naar voren uit onderzoek dat door de politie is gedaan naar het (versleutelde) telefoonverkeer van deze groep verdachten - die net als Adam uit Amsterdam komen. Ook zouden de vier mannen in wisselende samenstelling bij eerdere aanslagen die maand betrokken zijn geweest, volgens justitie.

Rust nog niet teruggekeerd

Ali G. zit nu niet meer in Rotterdam gedetineerd. Hij is over geplaatst naar de PI De Marwei in Leeuwarden. Hij zit daar nu op de Afdeling Intensief Toezicht. Hier in Leeuwarden houden bewakers hem voortdurend in de gaten. Hij mag wel contact hebben met andere gedetineerden. Hij mag zelfs met ze koken. Maar juist dat contact wordt dan weer gescreend. Alles is er op gericht eventuele nieuwe afpersingsplannen te voorkomen.
Is de rust nu dan echt terug gekeerd in de Bommelerwaard? Dat kan niet gezegd worden. Ali zelf heeft in een recent politieverhoor (november '21) laten weten dat de aanslagen nog niet zullen stoppen, zo is hem verteld. Hij ontkent zelf iedere verantwoordelijkheid voor de aanslagen, en schuift die af op personen die hij niet bij naam wil noemen.
Woensdag dient de pro forma-zitting aan de rechtbank in Arnhem waar Ali samen met de andere zeven Panter 2-verdachten zal moeten voorkomen.
'Coke, Bommen en Bananen, de impact van de Hedelse afpersingsaffaire'. Dat is de titel van een 25 minuten durende docu die Omroep Gelderland op 8 februari uitzendt.