Arnhem en omstreken

Kinderen in raadzaal: 'Maak verkeer Schuytgraaf veilig'

Kinderen van de Daltonschool Confetti overhandigen het manifest aan de Arnhemse gemeenteraad.
Kinderen van de Daltonschool Confetti overhandigen het manifest aan de Arnhemse gemeenteraad. © RTV Connect/ Arjan Hoefakker
ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat de verkeersveiligheid op de rotonde nabij de Daltonschool Confetti in de wijk Schuytgraaf 'zo snel mogelijk' verbeteren. Wanneer het stadsbestuur ingrijpt weet wethouder Roeland van der Zee nog niet precies.
Twee kinderen van de Daltonschool Confetti overhandigden woensdag een manifest met kindertekeningen aan de Arnhemse politiek. Bezorgde ouders vormden een werkgroep; ze maken zich zorgen over de verkeersveiligheid op vijf locaties in Schuytgraaf. Met het manifest willen zij het stadsbestuur ertoe aanzetten om de veiligheid te verbeteren, schrijft mediapartner RTV Connect.
Vooral de situatie op de rotonde bij de Confettischool is volgens de werkgroep onveilig. Op de rotonde staan haaientanden voor de fietsers, waardoor automobilisten voorrang hebben. Voor veel kinderen is de situatie onveilig, want sommige auto's stoppen wel, terwijl anderen doorrijden.
Thijn de Jong en Kiki Bergman overhandigden namens alle kinderen van de school het manifest met vierhonderd kindertekeningen aan de vicevoorzitter van de gemeenteraad, Karin Kalthoff (VVD). De bedoeling was burgemeester Ahmed Marcouch, maar die ontbrak vanwege ziekte.

'De ene keer krijg je wel voorrang, de andere keer weer niet'

Bij de overhandiging vertelde Thijn: "Soms steken er kleine kinderen over en dan geven ze de ene keer wel voorrang en de andere keer niet, dat vind ik een beetje raar."
De jongen vertelt dat hij het al een aantal keren bijna zag misgaan. "Ik zou gewoon haaientanden neerzetten of gewoon stoplichten, of zo'n hobbel voor de auto's, zodat ze remmen en minder snel de rotonde op rijden", zei de leerling van de school.

'Kom in actie'

Uit een onderzoek door de Verkeerswerkgroep Daltonschool Confetti en omgeving zou blijken dat ruim driekwart van de bewoners van de wijk de situatie als onveilig ervaart. In de brief aan het stadsbestuur roept de werkgroep op tot maatregelen en actie. Aan het onderzoek deden ruim vierhonderd bewoners van Schuytgraaf mee.
De werkgroep schrijft: "Bekijk onze wijk niet alleen van geduldig papier met verkeerskundige formules maar fiets ’s ochtends als de scholen weer open zijn met onze kinderen mee. Maar bovenal vragen we u: kom in actie - in een wijk met zoveel kinderen verdient hun veiligheid alle voorrang."

'Zo snel mogelijk'

Het CDA wilde weten van verantwoordelijk wethouder Roeland van der Zee wat hij met de zorgen van de ouders doet en wanneer hij actie onderneemt. Die antwoordde dat de weg 'nog niet definitief is ingericht' en dat er wordt gekeken naar oplossingen. "We zijn ermee bezig. Wanneer we fysiek welke oplossingen gaan doorvoeren, daar kan ik natuurlijk geen antwoord op geven, maar dat zal zo snel mogelijk zijn."