Achterhoek

Tweede prik na Janssen geldt in Duitsland niet als booster

Winkelen, overnachten of een terrasje in Duitsland vereist in veel deelstaten nu 3 prikken, ook voor Janssen-gevaccineerden
Winkelen, overnachten of een terrasje in Duitsland vereist in veel deelstaten nu 3 prikken, ook voor Janssen-gevaccineerden © ANP
Duitsland heeft de regels aangescherpt voor mensen die na een enkel Janssen-vaccin alleen een tweede vaccin als booster hebben gehad. In Duitsland ben je pas 'volledig gevaccineerd' als je ook nog een derde prik hebt gehad. Anders kom je er bij de oosterburen bijna nergens meer in.
Nederland is voor Duitsland een hoogrisicogebied en voor het inreizen van Duitsland is een corona-vaccinatiebewijs nodig. Maar de eisen aan Janssen-gevaccineerden en mensen met een herstelbewijs zijn strenger geworden.
Een 'volledige vaccinatie' bestaat in alle gevallen uit twee vaccinaties, dus óók als het om Janssen gaat. Een tweede prik wordt dus niet als booster geaccepteerd bij de Oosterburen. Daarnaast is een herstelbewijs niet meer zes maanden geldig, maar nog maar 90 dagen.

Drie prikken voor toegang in openbare leven

In alle deelstaten is de 2G- of zelfs de 2G+-regel van kracht. Dat betekent dat je volledig gevaccineerd of hersteld moet zijn van corona (2G). Daarnaast moet je - afhankelijk van de deelstaat waar je bent - ook nog een boostervaccinatie of negatief testbewijs laten zien (2G+) als je het openbare leven in wil. Dat wil zeggen restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels.