Liemers

Chris knapte al 700 fietsen op en sleutelt nu voor vluchtelingen

Chris Blij (links) en vrijwilliger Jos Grob knappen fietsen op
Chris Blij (links) en vrijwilliger Jos Grob knappen fietsen op © Omroep Gelderland
GROESSEN - Toen bekend werd dat er vijftig jonge asielzoekers naar Duiven kwamen, bood Chris Blij uit Groessen meteen aan fietsen te regelen. Hij knapt met zijn Stichting Blij al een aantal jaren gebruikte fietsen op voor vluchtelingen en minima. Inmiddels maakte hij daarmee al honderden mensen blij.
In de ene schuur op het terrein van Chris Blij (75) in Groessen staan te repareren exemplaren, in de andere schuur staan de fietsen die al een opknapbeurt achter de rug hebben. "We halen de gebruikte fietsen overal vandaan. Ik rij heel wat af. Soms komen mensen ook hier een fiets hier brengen of vind ik er zelfs één bij het grof vuil", vertelt Blij enthousiast. "Oude fietsen waar mensen van af willen, daar zijn wij juist heel blij mee." Soms gebruiken Blij en zijn vrijwilligers alleen de onderdelen, soms kan een tweewieler met niet al te veel reparaties naar een nieuwe eigenaar.
Chris: 'Mensen blij maken is het mooiste werk wat er is'
Chris Blij knapte 700 fietsen op voor minima

Nog nooit een fiets gehad

De gepensioneerde Jos Grob is tegenwoordig de 'vaste' vrijwillige fietsenmaker: "Ik vind het leuk werk en als je dan hoort hoe blij mensen er van worden, daar doe je het voor." Blij heeft daar wel een goed voorbeeld van: "Laatst was hier een jongen van zeven met zijn ouders, die had vanwege financiële problemen in het gezin nog nooit in zijn leven een fiets gehad. Hij kreeg hier een fietsje en wilde niet eens met de auto mee terugrijden. Hij wilde alleen nog maar fietsen, dat vind ik zo mooi. "

Ook meubels

De stichting kan volgens Blij bestaan door giften en donaties. "Pas nog kregen we 2000 euro van iemand, zonder afzender, gewoon anoniem." Maar de stichting knapt niet alleen fietsen op. Ook meubels worden opgeknapt. Verder verbouwt en levert Blij groenten voor de Voedselbank. Hij heeft tientallen vrijwilligers die bij hem werken, zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en gepensioneerden. "Ik heb dit van vroeger uit meegekregen. Delen, delen, delen, zo ben ik opgegroeid."
Chris vertelt enthousiast aan één stuk door. "Deze elektrische fiets is een tijd lang gebruikt door een vluchteling uit Giesbeek. Die heeft nu via de gemeente een scootmobiel gekregen", klinkt het terwijl er alwéér een fiets klaar is. "Zo, alleen nog even de banden oppompen en dan kan iemand weer fietsen!"
Deze fietsen moeten nog onder handen genomen worden
Deze fietsen moeten nog onder handen genomen worden © Omroep Gelderland

Leren fietsen

De vijftig asielzoekers hebben inmiddels hun intrek genomen in het oude klooster in het centrum van Duiven. Hoeveel fietsen zij nodig hebben, weet Chris nog niet. "Ik hoorde dat ze binnenkort met een busje komen om er een stuk of wat op te halen." Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat het gaat om ongeveer vijftien rijwielen . "Maar we moeten nog wel een stalling zoeken en vrijwilligers gaan de jongeren natuurlijk ook leren fietsen, want dat kunnen ze nog niet allemaal", zegt een woordvoerder.
Het maakt Chris niet uit: "We gaan hier toch altijd door. Ik hoop dat ik het nog heel lang vol hou, zover ik weet ben ik gezond. Ik ben dan wel 75, maar ik draai die getallen tegenwoordig gewoon om", lacht hij.