Arnhem en omstreken

Megaklus voor Rijnstate: ruim 700 ziekenhuisbedden worden vervangen

De nieuwe bedden van het Rijnstate ziekenhuis.
De nieuwe bedden van het Rijnstate ziekenhuis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is een enorme operatie die weken gaat duren: het vervangen van meer dan 700 ziekenhuisbedden op de locaties van Rijnstate in Arnhem, Velp en Zevenaar. De oude bedden zijn 25 jaar oud en zijn dus inmiddels wel toe aan een update.
Ze zijn er maar druk mee in het Rijnstate. De oude bedden worden uit de kamers gereden en de nieuwe er weer in. Er worden in totaal 734 bedden vervangen, en ze zien er echt heel anders uit volgens projectleider Jose Meijerink van Rijnstate. "Misschien is het enige dat nog overeenkomt het dekbed en de lakens, maar verder is alles anders."

Medisch hulpmiddel

De oude bedden waren van metaal en zwaar, de nieuwe zijn van kunststof en dus een stuk lichter. Het zijn ook geen gewone bedden meer, maar meer een medisch hulpmiddel. Het is de bedoeling dat patiënten zichzelf beter kunnen redden en het verplegend personeel minder hoeft te tillen.
"Door een knop op het bed in te drukken en met je andere hand een greep vast te pakken, kun je het bed omhoog en naar beneden laten zakken en uit bed stappen", demonstreert Jose. "Het fysiek zware werk doet in principe het bed, en niet de verpleegkundige, die hoeft de patiënt niet meer omhoog te tillen."

Eerste nacht

De nieuwe bedden zijn na overleg met het verplegend- en huishoudelijk personeel én met patiënten uitgekozen. De afdeling psychiatrie heeft de bedden dinsdag al gekregen, die patiënten hebben er dus al een nachtje op geslapen.
"De patiënten zijn allemaal tevreden. Ik had vanmorgen al de eerste patiënt die bij de balie langskwam en zei dat hij zich hartstikke lekker in zijn vel voelde doordat hij in het nieuwe bed had geslapen", zegt Jolanda van Winkelen, senior verpleegkundige.

Tweede kans

De oude bedden komen niet bij het oud vuil, maar krijgen een nieuwe plek via Vidotrans, een organisatie die voor non-profit organisaties hulpgoederen over de hele wereld vervoert.
Zij zorgen dat alles afgevoerd wordt en geven de oude bedden, matrassen en nachtkastjes, na het opknappen, repareren en samenvoegen, een nieuwe mondiale bestemming via aanvragen van hulporganisaties.