Arnhem en omstreken

Agenten die hond Tommy taserden, worden niet vervolgd

In totaal werd de hond driemaal getaserd.
In totaal werd de hond driemaal getaserd. © ANP, ter illustratie
DUIVEN - De agenten die in februari vorig jaar een hond taserden bij een woning in Duiven, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft geconcludeerd dat de leden van het arrestatieteam geen strafbaar feit begingen.
In de nacht van 9 op 10 februari ging het arrestatieteam af op de woning in Duiven. Ze wilden daar een man aanhouden die gewapend zou zijn en iemand zou hebben bedreigd. Zijn partner liep op enig moment buiten met hond Tommy. De leden van het arrestatieteam vroegen de vrouw om het dier aan een boom vast te binden.
Even later ontstond bij de politiemensen de indruk dat de hond was losgebroken. Het beest vertoonde agressief gedrag tegenover een politieagent, waarna het stroomstootwapen werd ingezet. Omdat de hond na twee keer taseren nog steeds niet rustig werd, gebruikte de politie het wapenschild en nogmaals de taser. Dat hielp, waarna Tommy naar een dierenarts is gebracht. Achteraf bleek dat de hond niet was losgebroken, maar meer ruimte had gekregen van zijn riem.

Pijlen in lijf en oog, gebroken kaak

Bij de dierenarts in Zevenaar bleek Tommy vijf taserpijlen in zijn lichaam te hebben en een pijl in zijn oog. Hij miste ook een hoektand, had afgebroken voortanden en een gebroken kaak en was volgens de dierenarts hard geschopt. De politie heeft de medische kosten op zich genomen.
Tommy's baasje diende een klacht in over het politieoptreden, dat in haar ogen onnodig hard was. Die klacht werd ongegrond verklaard, waarop de vrouw aangifte deed van dierenmishandeling. Vervolgens zijn camerabeelden bekeken en zijn diverse betrokken politiemedewerkers en getuigen gehoord, stelt het OM.
Bekijk hier de beelden van Human Nature Films. Let op! Ze kunnen als schokkend worden ervaren:

Schokkend, maar niet excessief

De officier van Justitie noemt de beelden 'schokkend en tragisch', maar spreekt niet van excessief geweld. Uit het feit dat de hond zich op steeds grotere afstand van de boom bevond, hebben de politiemensen achteraf onterecht geconstateerd dat hij losgebroken was. Uitgaande van de veronderstelling dat de hond los liep, mocht de politie de gebruikte middelen inzetten om het dier rustig te krijgen.
Aanwijzingen dat de hond, buiten de inzet van de taser en het wapenschild, is geschopt en geslagen, zoals de eigenaresse stelt, zijn niet gevonden. De officier ziet geen aanwijzingen voor dierenmishandeling of marteling en vervolgt de betrokken agenten daarom niet.