Gelderse Vallei

Café voor de tweede keer op slot gegooid voor overtreden coronaregels

De deur is verzegeld met een sticker van de politie.
De deur is verzegeld met een sticker van de politie. © William Harthoorn/ Persbureau Heitink
EDE - Burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede heeft opnieuw Café De Kade gesloten. Afgelopen weekend riep de kroeg mensen via Facebook op gratis te komen drinken, waar massaal gehoor aan werd gegeven. Het pand is nu gesloten, vanwege 'het verstoren van openbare orde'. "Er is niets geks gebeurd, wij hadden alles onder controle", zegt mede-eigenaar Reyer van Dijk.
Op de deur van het café hangt een brief namens de burgemeester, waarin staat dat de openbare orde 'ernstig verstoord is geweest'. De sluiting is direct ingegaan en duurt tot en met 27 januari, zo valt er te lezen. Ook is het pand verzegeld met een sticker van de politie.

'Drinken doe je gratis!'

Café en Partycentrum De Kade in Ede is afgelopen zaterdag, net als veel andere horecazaken, opengegaan uit protest. Op de Facebook-pagina van het café is daarom zaterdag een oproep gedaan. 'Wegens de persconferentie hebben wij besloten dat wij in protest gaan. Hoe?! Iedereen is welkom van 15.00 tot 18.00 uur. En let op, drinken dat doe je gratis!' Het café voegde daar nog aan toe dat de maatregelen wel gevolgd worden, 'om zo onnodige verspreiding te voorkomen'.

Ordeverstoring

Volgens mede-eigenaar Reyer van Dijk kwamen er zaterdag zo'n 250 mensen af op de uitnodiging. "Mensen smachten naar het caféleven", weet hij. "Maar 250 mensen is wel heftig. Voor ons niet, maar voor de gemeenteambtenaren wel. Er is niets geks gebeurd, wij hadden alles onder controle. Rond 17.00 uur ging het kraantje van de tap dicht en hebben we iedereen eruit gedaan."
Volgens een videocorrespondent stonden er in de omgeving meerdere politievoertuigen klaar om in te grijpen. Van Dijk bevestigt dat, maar zegt ook dat er slechts enkele agenten en handhavers bij het café zijn geweest om poolshoogte te nemen.
Onder de viaduct onder de A30 stonden meerdere politievoertuigen.
Onder de viaduct onder de A30 stonden meerdere politievoertuigen. © William Harthoorn/ Persbureau Heitink

Niet de eerste keer

In november 2020 is café De Kade ook al eens gesloten door de burgemeester van Ede. Toen zaten er mensen in het café, terwijl alleen afhalen bij horecazaken op dat moment toegestaan was. De aanwezige gasten en de eigenaar van het café kregen toen ook een boete opgelegd.
Nu wil Van Dijk eerst in gesprek met de gemeente. "Want we worden nu neergezet als boeven." Hij vindt dat ze niets fout hebben gedaan. "Wij vinden het een demonstratie, zij gooien het op ordeverstoring. Dat is niet zo, een demonstratie is ook niet verboden." Daarnaast vindt hij dat de politie wel met erg veel mensen klaarstond om in te grijpen.
De gemeente Ede is nog niet bereikbaar voor commentaar.