Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

De scholen zijn net weer open, maar de eerste klassen gaan alweer in quarantaine

Leerlingen op de middelbare school.
Leerlingen op de middelbare school. © ANP
ARNHEM - Gelderse scholen in het voortgezet onderwijs worstelen in toenemende mate om de omikron-variant van corona buiten de deur te houden. Het Arnhemse Lorentz Lyceum besloot dinsdag dat alle leerlingen in de bovenbouw de komende dagen thuis les volgen. In Nijmegen houdt het Stedelijk Gymnasium 'de dagkoersen' scherp in de gaten.
"De hoeveelheid besmettingen en het aantal leerlingen dat thuis in quarantaine zit, stijgt snel", schrijft het Lorentz Lyceum in een brief aan ouders over het besluit om gedeeltelijk weer over te schakelen op online lessen. "Omdat in de bovenbouw leerlingen in clusters zitten, gaat het niet om een geïsoleerde groep."
De school hoopt dat leerlingen volgende week wel naar school kunnen komen voor een proefwerkweek. De besmettingen in de onderbouw vallen lager uit.

Honderden leerlingen in quarantaine

Op het Nijmeegse Stedelijk Gymnasium zitten ongeveer 250 van de 1050 leerlingen in quarantaine. "Het zijn net dagkoersen", zegt een woordvoerder. "Er komen dagelijks vijftien tot twintig nieuwe leerlingen bij, maar er zijn ook leerlingen die na quarantaine weer naar school mogen."
Grootschalig omschakelen naar online lessen is vooralsnog niet aan de orde, 'maar dat kan morgen weer anders zijn'.
Het Beekdal Lyceum in Arnhem meldde deze week 'een relatief groot aantal coronabesmettingen bij leerlingen' en schrijft de GGD-richtlijn aan te houden dat een klas in quarantaine gaat bij drie besmettingen of meer in één klas.