Rivierengebied

Halve ton schade en gewonde beveiliger, 'rustige jaarwisseling' in West Betuwe

© Bart Meesters/Meesters Multi Media
© Bart Meesters/Meesters Multi Media
GELDERMALSEN - In totaal is er voor 56.000 euro schade aan gemeentelijk objecten in de gemeente West Betuwe, fors minder dan de 70.000 euro van vorig jaar en de 110.000 euro van het jaar ervoor. Burgemeester Stoop baalt wel van het zware vuurwerk dat is afgestoken, zeker nu er een verbod was. Er is een door de gemeente ingehuurde beveiliger gewond geraakt.
De man was aan het werk op het dorpsplein in Beesd om de rust te bewaren. Hij liep een brandwond op doordat er vuurwerk tegen zijn been kwam. "Dat is natuurlijk heel heftig, zeker als je bedenkt dat ze beschermde kleding aanhebben", aldus burgemeester Servaas Stoop. Een agent die daar ook aan het werk was heeft aangifte gedaan. Ook hij of zij werd bestookt met vuurwerk.

56 waarschuwingsbrieven

Stoop hoopt, dat zoals vooraf aangegeven, een deel van de schade op de vandalen te kunnen verhalen. "Vooral in Heukelum zijn we daarmee bezig." In totaal hebben 56 personen van binnen en buiten de gemeente een waarschuwingsbrief van de burgemeester ontvangen, die de politie heeft uitgedeeld.
De kosten zitten met name in de schade aan het wegdek in Heukelum. De kern heeft ruim 22.000 euro schade. De gemeente moet in diverse kernen kapotte verkeersborden, afvalbakken en straatmeubilair vervangen.
Op dit kaartje is te zien wat de schade per kern is:
Kaart gemeente West Betuwe
Kaart gemeente West Betuwe
De burgemeester denkt dat de preventieve maatregelen, zoals de gesprekken met het jongerenwerk of het toestaan van het vreugdevuur in Waardenburg, ervoor gezorgd hebben dat de schade dit jaar lager is. De gemeente spreekt van een dalende trend.