Rijk van Nijmegen

'Hier neem ik graag een dag vrij voor', vrijwilligers brengen Afghanen hun eigen spullen

Vrachtwagen vol persoonlijke spullen voor bewoners noodopvang.
Vrachtwagen vol persoonlijke spullen voor bewoners noodopvang. © RTV Oost/Teun van der Velden
MALDEN - Tientallen fietsen, een oneindige rij koffers en tassen vol speelgoed zijn door vrijwilligers in Nijmegen deze week in een vrachtwagen gestopt. Allemaal spullen die hulpvaardige Nijmegenaren inzamelden voor de Afghanen die in de noodopvang in Heumensoord zaten. Vorige week verhuisde een grote groep naar Enschede zonder dat deze spullen mee konden.
De spullen konden tijdens de verhuizing vanuit Nijmegen niet mee, omdat de asielzoekers maximaal twintig kilo aan bagage mee mochten nemen. Anders zouden de bussen van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) overvol raken.

'We zijn heel dankbaar'

Dankzij een groep Nijmeegse vrijwilligers konden de koffers en fietsen dinsdag alsnog naar Enschede gebracht worden. "Als het COA het niet kan, doen wij het maar, dachten we", reageert initiatiefnemer Ronnie van Vugt. Hij regelde een grote vrachtwagen en zag bij aankomst in Enschede enkel blije gezichten.
Farid, één van de bewoners van de noodopvang in Enschede, zegt erg blij te zijn met de spullen. "Toen we een maand geleden hoorden dat we gingen verhuizen, werden deze spullen ergens opgeslagen. Ze konden niet mee. We zijn daarom erg dankbaar dat iedereen zich ingezet heeft om onze kleding en andere spullen hier alsnog te krijgen."
De vluchtelingen krijgen hun spullen uit Heumensoord:
Vrijwilligers brengen vluchtelingen hun eigen spullen

Teenslippers

Wie nu de noodopvang betreedt, ziet asielzoekers op teenslippers rondlopen. "In onze koffers zit ook veel warme kleding", zegt Farid. "Dat kunnen we nu goed gebruiken. We zijn er heel erg blij mee."
Van Vugt neemt er om die reden graag een dag van zijn werk vrij voor. "Het is heel mooi om te zien hoe blij ze zijn om de spullen te ontvangen. Als we ze niet zouden brengen, zouden ze vernietigd worden of naar de kringloopwinkel gaan. Dat is toch zonde, als ze ze hier goed kunnen gebruiken?"

Zie ook: