Rijk van Nijmegen

'Dikke bal gehakt', scheldwoorden raken Hubert Bruls diep

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. © ANP
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls heeft van het programma Op1 excuses ontvangen voor het niet ingrijpen toen hij aan tafel door een Haagse vuurwerkhandelaar werd uitgescholden voor ‘dikke bal gehakt’. Bruls vertelde dinsdagochtend op NPO Radio 1 dat het voorval hem erg heeft geraakt.
"Ik zag het later terug en dacht: die man kan blijkbaar niet beter. Maar degenen die hem een podium geven, de presentatoren die hem niet tegenspreken en zo'n Diederik Gommers die gaat zitten lachen ook, dat vind ik niet goed", aldus Bruls tijdens het radio-interview.
De voorzitter van het Veiligheidsberaad heeft het er niet bij laten zitten en een brief naar het programma geschreven. Hierin laat hij weten dat hij het zeer betreurt dat niemand aan tafel de man aansprak op fatshaming.

Inschattingsfout

Presentatoren Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana hebben na afloop van de uitzending in november met de ‘bal gehakt’-opmerking contact gehad met Bruls.
"Ze hebben de heer Bruls uitgelegd hoe zij de uitspraken hebben beleefd. Tijdens de uitzending werd ingeschat dat de uitlatingen niet ver over de grens gingen. Achteraf gezien hadden ze liever wel ingegrepen en spijt het hen zeer dat dit voorval hem zo heeft geraakt", aldus een woordvoerder van de EO.
De coördinator van de dagelijkse talkshow, Bert Huisjes, spreekt van een ‘ongemakkelijk moment’. "Dit had anders gemoeten, daar was iedereen het unaniem over eens. We weten dat er op sociale media veel gezegd wordt over onze gasten en dat mag ook. Maar elke vorm van fatshaming wijzen wij af en willen wij op geen enkele manier goedkeuren of bevorderen."

Afbeelding met varkenskop

Het is niet de eerste keer dat Bruls wordt geconfronteerd met fatshaming. Op social media heeft hij vaak te maken met opmerkingen en scheldwoorden die betrekking hebben op zijn uiterlijk.
Afgelopen november werd hij door actiegroep Nederland in Verzet op een flyer afgebeeld met een varkenskop. Raadsleden, wethouders en Gelderse burgemeesters spraken hun walging uit over de poster. Bruls waardeerde deze steun enorm.