Gelderland

Provincie is klaar met Keolis en dreigt met hoge boetes

Bussen van Keolis onder de naam Rrreis
Bussen van Keolis onder de naam Rrreis © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland is helemaal klaar met de busproblemen bij Keolis. Het bedrijf krijgt nog iets meer dan twee maanden om de problemen op te lossen, anders volgen boetes.
De Chinese bussen van het bedrijf kampen al langer met problemen. Accu's waren ineens leeg, bussen vielen uit en de verwarming haperde.
De bussen rijden in Gelderland, Flevoland en Overijssel. Die drie provincies grijpen nu op twee punten in: de haperende verwarming en de stoelen van de buschauffeurs. Die stoelen zijn niet goed genoeg en leiden tot uitval bij buschauffeurs. Daardoor rijdt Keolis een vakantiedienstregeling: dat houdt in dat er minder bussen rijden.

Boetes van 5000 euro per bus

Keolis heeft een noodconcessie, aan het eind van het jaar wordt die concessie definitief vergund. Als een ander bedrijf de concessie wint, moet het de bussen overnemen. De provincie wil voorkomen dat een ander bedrijf dan met de busproblemen wordt opgezadeld.
Als Keolis de problemen eind maart niet heeft verholpen volgen boetes: 5000 euro per bus die onvoldoende is. Als alle 259 Chinese bussen met problemen kampen, kan dat oplopen tot 1,2 miljoen euro.
In een eerste reactie zegt het bedrijf de beslissing van de provincies te begrijpen. "We hebben nieuwe bussen van BYD gekeurd, die zijn niet door de keuring gekomen. Aanstaande vrijdag gaan we dat opnieuw doen", zegt een woordvoerder. Het bedrijf hoopt dat de problemen dan verholpen zijn.
Keolis kan overigens nog bezwaar maken tegen de boetes. "Of dat gaat gebeuren weet ik niet, de eisen zijn vers binnen."