Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Het allermooiste kasteel van Nederland staat mogelijk op Gelderse bodem

Kasteel Ruurlo is één van de veertien Gelderse genomineerden.
Kasteel Ruurlo is één van de veertien Gelderse genomineerden. © ANP
HERNEN - Vijftig Nederlandse kastelen strijden om de eretitel 'Allermooiste kasteel van Nederland' in een verkiezing van de ANWB. De Gelderse vertegenwoordiging in de wedstrijd is fors: liefst veertien kastelen uit onze provincie dingen mee.
De kastelen in Ruurlo, Vorden, Doornenburg, Vaassen, Ammerzoden, Batenburg, 's-Heerenberg, Laren, Doorwerth, Hernen, Rozendaal, De Steeg, Poederoijen en Wijchen staan allemaal op de longlist die de ANWB, in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, heeft samengesteld.
Zo wordt bij Kasteel Hernen en Kasteel Doornenburg gereageerd op de nominatie:
Het allermooiste kasteel van Nederland staat mogelijk op Gelderse bodem
Kasteelmanager Maaike Kool van Kasteel Doornenburg is blij met de nominatie en hoopt dat het kasteel waar zij met veel enthousiasme werkt, uiteindelijk wint. "Het betekent wat extra aandacht, dat is ontzettend leuk. Zeker in tijden waarin je dichtzit, is het als kasteel belangrijk om in beeld te blijven. Dit soort pr draagt daar natuurlijk aan bij."
Aanzicht van Kasteel Doornenburg in de mist.
Aanzicht van Kasteel Doornenburg in de mist. © Omroep Gelderland

Kasteel zonder veel opsmuk

Dat Kasteel Doornenburg tot de genomineerden behoort, was voor Kool geen verrassing. "Dit kasteel blinkt uit in eenvoud en robuustheid", zegt ze. "Het heeft weinig opsmuk, we zijn geen barok-krullerig kasteel. Ieder wat wils natuurlijk, iedereen valt op iets anders, maar als je voor eenvoud en écht middeleeuws gaat, moet je hier zijn."
Kool schat de kans dat Kasteel Doornenburg de verkiezing écht wint met een knipoog in op '1 op 50'. "Nederland heeft gelukkig een heleboel prachtige kastelen. Het zou prachtig zijn als we de verkiezing winnen, maar we gunnen het een ander ook. Als we worden uitgeroepen tot de mooiste van Gelderland, zou dat ook heel leuk zijn."

Pareltje in het Land van Maas en Waal

Ook in Hernen, waar Kasteel Hernen prijkt, wordt opgewekt gereageerd. "Als we winnen, zou dat fantastisch zijn. We zijn een pareltje in het Land van Maas en Waal, maar heel erg onbekend. Winnen we, dan weet ik zeker dat iedereen die hier komt het kasteel zeker zal waarderen", zegt kasteelmanager Tatiana Klinkert.
Aanzicht van Kasteel Hernen.
Aanzicht van Kasteel Hernen. © Omroep Gelderland
Wat Kasteel Hernen zo bijzonder maakt, zegt Klinkert, is dat het in de historie nooit is belegerd. Daardoor ziet het er nog steeds zo uit als het ooit was bedoeld, vele eeuwen geleden. "Je ervaart hier rust en het brengt je terug in de tijd. Mensen lopen door het kasteel en ervaren dat ze het bijna bezitten", aldus Klinkert.
Dat er nu al een tijdje geen bezoek op Kasteel Hernen mag komen, is best lastig, erkent de kasteelmanager. "Maar wie op ons wil stemmen, kan ook een goede indruk opdoen door in de buurt van het kasteel te komen wandelen."

Kasteel Wijchen

Eerder legde Tanja Bruins, die als kasteelmanager verbonden is aan Kasteel Wijchen, al aan mediapartner RN7 uit dat 'haar' kasteel absoluut de stem van het publiek verdient. "Dit kasteel is bijzonder, omdat wij hier koninklijke bewoners hebben gehad. Binnen in het kasteel wordt het verhaal verteld van de koninklijke bewoner Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje."
Stemmen op 'het mooiste kasteel van Nederland' kan tot en met 6 maart via de website van de ANWB.