Noord-Veluwe

Ronnie Tober werd al vroeg bekend: 'Ik mocht zingen voor Nixon en Kennedy'

Zander Ronnie Tober
Zander Ronnie Tober © Omroep Gelderland
APELDOORN - Op 15-jarige leeftijd zong hij voor vicepresident Richard Nixon én toenmalig senator John F. Kennedy. Ronnie Tober (76) is misschien wel één van Nederlands bekendste zangers. Samen met zijn man Jan woont hij in Bennekom.
In het Omroep Gelderland-programma De Troubadours vertelt hij over zijn leven. Tober werd in 1945 geboren in Bussum, maar emigreerde al op 3-jarige leeftijd naar Amerika. Daar groeide hij op én werd zijn zangtalent ontdekt.
"Ik werd gevraagd om op te treden voor Richard Nixon. Dat was voor mij fantastisch: dat was de vicepresident van Amerika onder Eisenhower", vertelt de zanger aan presentator Christon Kloosterboer. In De Troubadours schrijven de twee samen een lied over het leven van Ronnie, de liefde van zijn leven én zijn favoriete Gelderse plek: Paleis Het Loo.
Luister naar het lied van Ronnie Tober:
Ronnie Tober werd al vroeg bekend: 'Ik mocht zingen voor Nixon en Kennedy' - De Troubadours

Nederlandse doorbraak

Toen Ronnie Tober op 18-jarige leeftijd ging logeren bij zijn opa en oma in Nederland, had hij hier succes. "Mijn tante had een brief geschreven naar Willem Duys, die een tv-programma had genaamd Voor de vuist weg", blikt de muzikant terug. "Ze had verteld dat ze een neefje uit Amerika had die had gezongen voor Nixon en Kennedy. Duys kwam toen bij mijn tante langs om piano te spelen en mij te horen zingen."
Daarna ging het rap en besloot hij definitief terug te keren naar Nederland, waarna hij een platencontract tekende bij Phonogram/Phillips.

Verliefd op Paleis Het Loo

Inmiddels woont hij in Bennekom, na jaren in Apeldoorn te hebben gewoond. Daar werd hij verliefd op Paleis Het Loo. "Mijn man is een Apeldoorner. Wij zijn samen verhuisd naar Apeldoorn. Als ik ergens een gesprek voor had, een interview of tv-programma, dan sprak ik af op Het Loo. Het is makkelijk te vinden en is statig, het heeft uitstraling."
Inmiddels zijn ze al 53 jaar samen. "Wat het geheim is? Heel makkelijk: praten. Maar het allerbelangrijkste is poetsen. Een relatie is net als een stuk zilver. Als je niet poetst wordt het zwart, je moet eraan werken. Dat doen wij al 53 jaar, met heel veel plezier."
Bekijk hieronder de hele uitzending van De Troubadours.
De Troubadours - Ronnie Tober