Rijk van Nijmegen

Toch géén Pieter Derks in Nijmegen: gemeente blokkeert Kapsalon Theater

Cabaretier en columnist Pieter Derks.
Cabaretier en columnist Pieter Derks. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Stadsschouwburg Nijmegen haakt woensdag toch niet aan bij het landelijke initiatief 'Kapsalon Theater'. Verschillende theaters hadden zich verenigd om gasten tijdens hun knipbeurt naar een optreden te laten kijken. De Stadsschouwburg was er daar een van. De gemeente Nijmegen zet echter een streep door het plan.
Het plan was bedoeld om op ludieke wijze de coronamaatregelen te omzeilen: kapsalons zijn geopend, terwijl culturele instellingen als theaters en musea nog altijd de deuren gesloten moeten houden. Onder meer cabaretier Pieter Derks zou komen optreden in Nijmegen. Eva Middelhoff zegt namens de Stadsschouwburg dat het enthousiasme aanstekelijk was.
"Artiesten en medewerkers gingen vol energie aan de slag. Ook kregen we hele positieve reacties van Nijmegenaren die langs wilden komen", aldus Middelhoff. De gemeente Nijmegen gaat echter niet akkoord met het plan en geeft geen toestemming voor het Kapsalon Theater. Wel ondersteunt de burgemeester de oproep aan het kabinet om ook voor de culturele sector snel weer openingen toe te staan.

Musea trekken zich terug

Eerder trokken het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk zich al terug. De musea wilden hun deuren openen voor de actie Museum Gym, maar de gemeenten in de Achterhoek accepteren de openstelling niet en zouden gaan handhaven.
Namens de Stadsschouwburg in Nijmegen zegt Eva Middelhoff dat het belangrijk is dat er nu vaart wordt wordt gemaakt met het heropenen van de culturele sector. "Dat men snakt naar kunst en cultuur is eens te meer duidelijk geworden. Ik ben daarom ook blij dat de Veiligheidsberaad het kabinet oproept om de regels voor cultuur en horeca te versoepelen en daar snel duidelijkheid over te geven."