Stedendriehoek

Kinderen van asielzoekers mogen gratis naar kinderopvang

Zutphen start met kinderopvang voor baby's op asielzoekerscentrum.
Zutphen start met kinderopvang voor baby's op asielzoekerscentrum. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Kinderen die vanuit een asielzoekerscentrum naar de basisschool gaan, beginnen vaak met een taalachterstand. Door kinderopvang aan te bieden aan de allerkleinsten, hopen ze in Zutphen die achterstand te verkleinen. "De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind."
Bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) kunnen hun kinderen van 0 tot 2 jaar sinds de jaarwisseling een paar ochtenden in de week naar de kinderopvang brengen. Dit is mogelijk vanwege een subsidie van de gemeente Zutphen, die hier twee jaar 127.000 euro voor uittrekt.

Taalachterstand

"Het biedt de baby’s de mogelijkheid om Nederlands te leren begrijpen en te spreken, zodat ze zonder, of met minder taalachterstand kunnen instromen in de peuteropvang", stelt de gemeente Zutphen.
Bekijk de video over de opvang:
Asielzoekerskinderen mogen gratis naar opvang
Kindernet organiseert de opvang. Ze zien dat de lockdowns veel effect hebben op jonge kinderen. "Veel op je kamer blijven, terwijl daar weinig ruimte is om te spelen en te ontwikkelen. Met als gevolg bijvoorbeeld obesitas omdat ze te weinig bewegen", zegt Selma Özkan, eigenaar van kinderopvang Kindernet.
Alle kinderen tussen de 0 en 2 jaar zijn welkom, ongeacht of er een status is om in Nederland te kunnen blijven. "Zo hebben we voor elk kind gelijke kansen", benadrukt Özkan, die stelt dat het aanbieden van gratis babyopvang op een azc nieuw is. "Voor zover we weten is Zutphen daarin uniek."
Op het azc in Zutphen wonen mensen die in een asielprocedure zitten, statushouders die wachten op uitplaatsing naar een gemeente en uitgeprocedeerde gezinnen die in Nederland wachten op hun uitzetting.

Met handen en voeten praten

Jonge kind specialist Anja Lammers staat voor de babygroep. Met haar collega's heeft ze vandaag twaalf kinderen onder haar hoede. "Wat bijzonder is, is dat niemand de Nederlandse taal spreekt. Dus we doen heel veel met voorwerpen, gebaren, filmpjes en plaatjes. Zoals zingen, voorlezen en buitenspelen", legt ze uit.
"Eigenlijk verschilt het niet met wat er in een reguliere kinderopvang gedaan wordt, hoor." Wel ligt het accent nog meer op vaste rituelen, wat duidelijkheid en structuur brengt voor de kinderen. "Iedere dag moet een goede dag voor ze zijn, waar ze naar een plek toe gaan waar ze zich goed en veilig voelen."

Ook opvoeding voor ouders

Ouders spreken ook vaak nog geen Nederlands, vertelt Lammers. "Wel soms Engels, maar anders communiceren we met handen, voeten en plaatjes." Het idee van de kinderopvang is ook dat ouders in de tussentijd zelf taallessen kunnen volgen, die worden aangeboden op het azc.
"Of vrijwilligerswerk", vult Özkan aan. "We nemen de ouders ook heel erg mee in de opvoeding, in de taal en hoe het werkt in Nederland. Zoals 's ochtends op tijd komen bij de opvang en kort even vertellen hoe het met het kind gaat. Zo proberen we ouders aan te leren hoe het gaat in Nederland."

'Maak kinderopvang gratis'

De gemeente evalueert in 2023 of een vervolg van de subsidie gewenst is. De kans bestaat dat het daarna ophoudt, tenzij het nieuwe kabinet nog iets kan betekenen. Zo ligt er een voorstel waarbij alle werkende ouders hun kind straks bijna gratis meerdere dagen per week naar de opvang kunnen brengen.
"Maar daardoor maak je de kansenongelijkheid alleen maar groter", vindt Lammers. "Op het azc mogen ouders nog niet werken. Dus wij gaan heel hard hopen dat straks alle kinderen in Nederland, of ouders nou werken of niet, een paar dagdelen in de week gratis naar de kinderopvang mogen."