Achterhoek / Stedendriehoek

Achterhoekse musea woensdag toch niet open: gemeenten dreigen in te grijpen

Museum Villa Mondriaan gaat woensdag niet open.
Museum Villa Mondriaan gaat woensdag niet open. © Google Street View
AALTEN - Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk gaan woensdag toch niet open. De musea wilden hun deuren openen voor de actie Museum Gym, maar de gemeenten in de Achterhoek accepteren de openstelling niet en zouden gaan handhaven.
Een yogasessie in Villa Mondriaan en een tijdelijk gymnastiekcentrum in het Onderduikmuseum zijn daarmee van de baan. Met de ludieke actie wordt een beroep gedaan op het kabinet om de regels voor musea te versoepelen.
Directeur Gerda Brethouwer van het Onderduikmuseum heeft de plannen aangepast. "De unanieme lijn in de Veiligheidsregio van de Achterhoek is dat de gemeenten de openstelling van musea - ook met ludieke acties - niet accepteren en daarop gaan handhaven. Het museum respecteert dat besluit uiteraard." De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) beaamt dat de afspraak is "afgesproken acties in de cultuursector of welke andere sector niet te gedogen". De 22 burgemeesters binnen de VNOG volgen het voorbeeld van het Veiligheidsberaad, dat maandag sprak over de voorgenomen acties in de cultuursector.

"Niets doen is geen optie"

Ook theaters zouden woensdag actie voeren. Een aantal theaters, waaronder Orpheus in Apeldoorn, zou woensdag worden ingericht als kapsalon, waar klanten tijdens hun knipbeurt kunnen genieten van optredens van artiesten. Hoewel de gemeente Apeldoorn meldt dit niet toe te staan, wil Orpheus nog wel in actie komen. “Wij beraden ons op welke manier de actie binnen de geldende regels, die de gemeente is gehouden te handhaven, wel kan plaatsvinden. Dat bespreken we dan ook met de gemeente. Zomaar opgeven en niets doen is voor ons geen optie. Al bijna twee jaar is ons motto ‘doorgaan zit in onze cultuur’, dus ook nu kijken we wat wel kan.", zegt directeur Mirjam Barendregt van Orpheus.

Bootcamp en yoga bij andere musea

In het hele land openen musea woensdag hun deuren als protest op het besluit van het kabinet. Het Kröller Müllermuseum in Otterlo wil laten zien "dat de Nederlandse musea horen bij de veiligste bezoeklocaties tijdens de coronacrisis." en meldt 's middags open te mogen. Er worden twee yogasessies gehouden in de grote zaal, waar ook een tentoonstelling te zien is. " Het museum hanteert nog steeds tijdsloten, vraagt om een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs en voor de yogasessies moet gereserveerd worden. Slot Loevestein in Poederoijen, bij Zaltbommel, doet mee met een buitenactiviteit. Het hoofd museale zaken van Loevestein geeft een bootcamp op het toernooiveld. De landelijke actie is opgezet door de Museumvereniging in aansluiting op de actiedag van de theaters.

Grote teleurstelling

Het Onderduikmuseum in Aalten mag niet open, maar stelt woensdag wel een portie Culturele Hersengymnastiek beschikbaar. De boodschap blijft hetzelfde, zegt Brethouwer: "Laten horen dat musea veilig open kunnen, zoals dat ook in het verleden is bewezen. Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet nieuwe (openings-)maatregelen. Tot onze grote teleurstelling en verbazing zijn de musea niet meegenomen. Er is geen enkele logische reden om de musea gesloten te houden en commerciële doorstroomlocaties wel - en culturele doorstroomlocaties niet - open mogen. Dit is onbegrijpelijk."
Musea (en andere culturele instellingen) hebben er volgens haar alles aan gedaan om een bezoek zo veilig mogelijk te maken. "We nemen het virus serieus en hebben steeds de maatregelen in woord en daad opgevolgd. Er is geen coronabesmetting geweest of veroorzaakt in de musea waar het bezoek met tijdsloten, aantal bezoekers en registratie, anderhalve meter afstand en QR-scan gereguleerd kan worden."