Rivierengebied

Veermannen houden voet bij stuk in cao-conflict, Stichting De Maasveren baalt

Een veerpont van Stichting De Maasveren.
Een veerpont van Stichting De Maasveren. © Omroep Gelderland
MAASBOMMEL - Er is nog geen witte rook gekomen uit de onderhandelingen tussen de schippers van de Maasveren en hun werkgever, de Stichting De Maasveren. De schippers willen hun huidige cao verlengen en openhouden voor nieuwe collega's. Stichting De Maasveren wil de cao echter alleen verlengen voor de huidige schippers.
"De veermannen blijven staan voor gelijk loon voor gelijk werk. Dus ze accepteren niet dat nieuwe collega’s minder goede arbeidsvoorwaarden krijgen", legt Nuri Alders, bestuurder van FNV Havens, uit.
FNV en de veermannen houden vast aan een cao die voor alle collega's gelijk is, zowel de huidige als de nieuwe. Ze gaan niet akkoord met minder salaris, geen vaste onregelmatigheidstoeslag en het ontbreken van doorbetaling bij ziekte of werkloosheid van nieuwe collega's.
Stichting De Maasveren heeft vijf veerponten, die mensen dagelijks verbinden tussen Gelderland en Noord-Brabant. De veren gaan heen en weer op de trajecten Alphen-Lith, Alem-Maren, Alphen-Oijen, Maasbommel-Megen en Appeltern-Megen. In totaal zijn er zo'n twintig veermannen werkzaam voor de Stichting De Maasveren.
De veermannen voeren al meerdere weken actie. Ze zetten alleen fietsers, voetgangers en hulpdiensten met de pont over. Liever doen ze het niet, maar ze zien geen andere oplossing. Omdat op de middelbare scholen toetsweken gaande zijn, zetten ze als uitzondering al mensen over buiten de spits.

'Passagiers de dupe'

Namens Stichting De Maasveren zegt Jan van Loon dat de passagiers uiteindelijk de dupe zijn van de aanhoudende acties van de veermannen. "De hele regio heeft er last van. Wij ontvangen die klachten ook daadwerkelijk", aldus Van Loon.
Vrijdag voerde Stichting De Maasveren overleg met de wethouders van de gemeenten West Maas en Waal en Oss. Die wethouders namen vervolgens het initiatief om te kijken of ze dit weekend konden bemiddelen in het cao-conflict. Urenlang werd er gesproken.
Stichting De Maasveren deed de veermannen en FNV vervolgens twee voorstellen. Eén voorstel bestond uit een toekomstgerichte verlenging van de huidige cao, het tweede voorstel aan de veermannen was zelf een landelijke cao te kiezen die voor hen aanvaardbaar is, en zich daarbij aan te sluiten. De stichting wilde die cao dan gaan volgen.

Beide voorstellen verworpen

Beide voorstellen werden echter afgewezen. "Tot onze teleurstelling werd meteen helder dat ze er heel eenzijdig in staan", zegt Van Loon. "Het is ons duidelijk geworden dat het gaat om de toekomstige positie van de vakbond, niet om die van het personeel en de reizigers."
Van Loon spreekt van een heel stevig conflict. "En dat betreuren wij ten zeerste. We zullen nu moeten kijken hoe we er een vervolg aan kunnen geven en een oplossing kunnen vinden voor de reizigers aan de oeververbindingen."
Namens FNV zegt Casper Schrijver dat de veermannen en de vakbond zich nog beraden op het vervolg van de acties. Deze week en volgende week zal de lopende actie worden voortgezet.