Noord-Veluwe

'Vergeten veehouder' verliest allerlaatste rechtszaak over MKZ-uitbraak in Kootwijkerbroek

In Kootwijkerbroek werden ruim 60.000 dieren geruimd tijdens de MKZ-crisis in 2001.
In Kootwijkerbroek werden ruim 60.000 dieren geruimd tijdens de MKZ-crisis in 2001. © ANP
KOOTWIJKERBROEK - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste economische rechter van Nederland, gaat niet mee in de laatste bezwaren van een 'vergeten veehouder' uit Kootwijkerbroek. Daarmee wordt definitief duidelijk dat de ruiming van vee tijdens de MKZ-crisis in 2001 in het dorp terecht was.
De zaak waarover uitspraak is gedaan, is de allerlaatste over de MKZ-crisis in 2001. Eigenlijk is de finale-uitspraak over dit onderwerp begin 2020 al geweest. Toen oordeelde het CBb eveneens dat het ruimen van meer dan 60.000 dieren in Kootwijkerbroek terecht was. Bij die uitspraak is één veehouder niet meegenomen, wat de Kootwijkerbroekers de ruimte gaf nog één keer naar het gerechtshof te trekken, zonder succes, blijkt vandaag.

Positieve test

Tijdens de laatste rechtszitting, begin oktober, werd duidelijk dat de inzet van de Kootwijkerbroekers is om aan te tonen dat er helemaal geen MKZ in het dorp was. Veel veehouders en inwoners van het dorp geloven nog steeds niet dat de besmettelijke ziekte er is geweest.
Daarnaast wilde de advocaat van de 'vergeten veehouder' dat de uitspraak van begin 2020 wordt herzien, als blijkt dat de Kootwijkerbroekers toch gelijk hebben. Om zijn betoog kracht bij te zetten, kwam hij met tal van voorbeelden waarom er destijds in Kootwijkerbroek verkeerd gehandeld is.
In de kern komt het erop neer dat er met de testen van het mogelijk besmette kalf in Kootwijkerbroek van alles is fout gegaan. Zo is het dier een aantal keer negatief getest, toen positief, maar later weer negatief. Volgens de advocaat van de Kootwijkerbroeker moet er wel een fout zijn gemaakt, omdat er anders geen positieve test tussen zou zitten.

'Te laat'

Het CBb denkt daar anders over en veegt de bezwaren van tafel. "Pas in oktober heeft de veehouder aangevoerd dat de lab-uitslagen onbetrouwbaar waren. Het CBb vindt dat de veehouder dit te laat naar voren heeft gebracht en gaat hierop daarom niet in", schrijft de rechtbank. Tijdens de uitspraak begin 2020 is al geoordeeld dat de lab-uitslagen juist zijn.

Schadevergoeding

Met de uitspraak komt er een einde aan langslepende procedures tegen de ruimingen van dieren in Kootwijkerbroek. De 'vergeten veehouder' ontvangt wél een schadevergoeding van 14.500 euro omdat het proces zo lang heeft geduurd en de daarbij horende emotionele schade.

Zie ook: