Rivierengebied

Verdachte drugsbende noemt zich 'Mister Ferry', verwijzend naar Netflix-serie Undercover

Rechtbank Arnhem
Rechtbank Arnhem © Omroep Gelderland
TIEL - Voor de rechtbank in Arnhem is tegen vier verdachten tussen de drie en negen jaar gevangenisstraf geëist voor het op grote schaal vervaardigen van drugs en het vormen van een criminele organisatie. De verdachten tussen de 22 en 50 jaar komen uit het Rivierengebied, Arnhem en Deventer.
De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij het op grote schaal vervaardigen van synthetische drugs. In het onderzoek werden drugslabs in onder meer Haaften, Overasselt, Tiel en Apeldoorn opgerold, maar ook op andere plekken in het land. Ook het dumpen van drugsafval in Zeeuws-Vlaanderen wordt aan verdachten gelinkt.
De organisatie is groter dan de vier verdachten die dinsdag voor de rechter stonden. Er zouden onder meer Mexicanen zijn ingezet om de drugs te vervaardigen. Een verdachte zou van hen moeten leren hoe hij de drugs moest maken.
Twee verdachten ontkennen hun betrokkenheid bij de drugslabs. Twee anderen verdachten verklaren wel, maar maken hun rol kleiner dan justitie beweert. Ze zouden alleen klusjes hebben gedaan en mensen vervoerd, zoals de Mexicanen.

Bewijs uit observaties, DNA en EncroChat-gegevens

Justitie denkt het bewijs rond te krijgen, omdat er camerabeelden zijn uit de omgeving van de verschillende locaties waar drugslabs waren. Ook zijn er daar rubber handschoenen aangetroffen met DNA van verdachten.
Ook heeft justitie een groot aantal EncroChat gegevens. EncroChat is een versleutelt berichtensysteem. De politie kon echter meekijken in dit systeem zonder dat gebruikers dit wisten. Op de berichten worden geen namen van verdachten genoemd, maar schuilnamen. zo werden er namen gebruikt zoals Mister Ferry, Dokter Slipper, Drankorgel en Happy Slipper.
Mister Ferry is volgens de Officier van Justitie een directie verwijzing naar Ferry Bouwman uit de serie Undercover. En zegt ook iets over de centrale rol van de 50-jarige verdachte uit Tiel, volgens de officier.
De verdachten werden al in juni 2020 aangehouden. Alleen een 32-jarige verdachte zit nog vast. Hij was net als de anderen eerder voorlopig vrijgelaten in afwachting van de behandeling van de zaak. Maar deze 32-jarige verdachte werd nadat hij dronken op een rotonde was gereden in Ede opnieuw aangehouden.
In de auto werd ook drugs aangetroffen. Het voertuig was volgens de verdachte pas twee dagen daarvoor gekocht. Hij had toen niet opgemerkt dat er een tas met drugs in lag. Ook voor deze feiten stond hij vandaag voor de rechter.
De zaak wordt komende donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten.