Arnhem en omstreken

Terug in de tijd: dit mysterieuze café stond jarenlang stil

Fotograaf Matty Maas gebruikte het café als decor voor tientallen foto's.
Fotograaf Matty Maas gebruikte het café als decor voor tientallen foto's. © Matty Maas
ARNHEM - Het leek wel een museum. Jarenlang gebeurde er niets terwijl de buitenwereld wel doorging. In Café L'Amérique aan de Bloemstraat in Arnhem stond de tijd 25 jaar stil. Van de een op de andere dag gingen de deuren niet meer open. Fotograaf Matty Maas gebruikte de kroeg als decor voor tientallen foto's.
Ooit was het een drukke plek, nu een mysterie. "De geur, de tapijtjes, verkleuringen... toch is het gewoon heel mooi", zegt Maas. "Het ademt een verhaal, er is een verhaal."
Wat het verhaal van de sluiting precies is, weet hoogstwaarschijnlijk maar één persoon. De uitbater overleed plotseling in 1996, waarna dochter Trudi enkel nog wekelijks een bos bloemen in het café neerzette. De deuren gingen niet meer open. Toen Trudi, die boven de zaak woonde, zelf overleed, werd het nog stiller.
In de documentaire Het mysterie van Café L'Amérique, die deze dinsdag wordt herhaald op TV Gelderland, kijken we mee met fotograaf Matty Maas. Ze zet allerlei mensen op de foto; muzikanten en dansers. Maar ook mensen die een bepaalde connectie hebben met het mysterieuze café, en mensen die zomaar binnen komen lopen tijdens de fotosessies. Gaandeweg wordt duidelijk waarom zij graag op de foto willen.

Inbrekers

Een kwart eeuw was het café een soort tijdcapsule. Maas zorgde er ook voor dat er niets werd aangetast. Maar begin 2022 kwam daar verandering in. Inbrekers, die vermoedelijk uit waren op koper, haalden het café compleet overhoop.
Deze dinsdag wordt het eerste deel van de documentaire Het mysterie van Café L'Amérique vanaf 17.15 uur herhaald op TV Gelderland. Of bekijk de hele docu nu al hieronder.
GLD doc - Het mysterie van Café L'Amérique: Deel 1