Arnhem en omstreken

Mysterie van Arnhems café na 25 jaar onthuld

Fotograaf Matty Maas gebruikte het café als decor voor tientallen foto's.
Fotograaf Matty Maas gebruikte het café als decor voor tientallen foto's. © Matty Maas
ARNHEM - Het leek wel een museum. Jarenlang gebeurde er niets terwijl de buitenwereld wel doorging. In Café L'Amérique aan de Bloemstraat in Arnhem staat de tijd al 25 jaar stil. Van de een op de andere dag gingen de deuren niet meer open. Fotograaf Matty Maas gebruikte de kroeg als decor voor tientallen foto's.
Ooit was het een drukke plek, nu een mysterie. "De geur, de tapijtjes, verkleuringen... toch is het gewoon heel mooi", zegt Maas. "Het ademt een verhaal, er is een verhaal."
Wat het verhaal van de sluiting precies is, weet hoogstwaarschijnlijk maar één persoon. De uitbater overleed plotseling in 1996, waarna dochter Trudi enkel nog wekelijks een bos bloemen in het café neerzette. De deuren gingen niet meer open. Toen Trudi, die boven de zaak woonde, zelf overleed, werd het nog stiller.
Kijk naar beelden van het café:
In dit café staat de tijd al 25 jaar stil: 'Het was een soort tijdcapsule' - GLD DOC
In de documentaire Het mysterie van Café L'Amérique kijken we mee met fotograaf Matty Maas. Ze zet allerlei mensen op de foto; muzikanten en dansers. Maar ook mensen die een bepaalde connectie hebben met het mysterieuze café, en mensen die zomaar binnen komen lopen tijdens de fotosessies. Gaandeweg wordt duidelijk waarom zij graag op de foto willen.

Inbrekers

Een kwart eeuw was het café een soort tijdcapsule. Maas zorgde er ook voor dat er niets werd aangetast. Maar helaas is dat vorige week veranderd. Inbrekers, die vermoedelijk uit waren op koper, hebben het café compleet overhoop gehaald.
"We ontdekten vrijdag dat er is ingebroken, vermoedelijk door koperdieven. Leidingen zijn gesloopt, kroonluchters naar beneden gehaald en tinnen bierpullen zijn verdwenen. Het is een grote bende", aldus Maas afgelopen weekend.
Bekijk hieronder de hele documentaire Het mysterie van Café L'Amérique: