Arnhem en omstreken

We willen allemaal zonnepanelen, maar het elektriciteitsnet zit vol

Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren.
Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren. © Pixabay
ARNHEM - We moeten met z'n allen duurzamer gaan leven. Eén van de dingen om dat - relatief makkelijk - te realiseren is je dak vol leggen met zonnepanelen, vaak met financiële ondersteuning van een subsidie. Maar Liander, het Arnhemse bedrijf dat zorgt dat je die zelfopgewekte stroom kunt terugleveren, ziet dat de maximale capaciteit van het elektriciteitsnetwerk is bereikt.
In het afgelopen jaar zijn veel bedrijven en particulieren overgestapt op stroom uit eigen zonnepanelen. Liander registreerde in 2021 124.160 nieuwe woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen (26 procent meer t.o.v. 2020). Het totaal komt daarmee komt het aantal woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen op ruim 600.000.
'Al deze kleine producenten leveren samen een grote hoeveelheid groene stroom aan het elektriciteitsnet', schrijft Liander.

Salderingsregeling

Zonnepanelen zijn populair en volgens Liander komt dat door de salderingsregeling. De regeling waarbij mensen die zonnepanelen hebben aan het eind van het jaar de energie die de panelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen die energie die ze hebben verbruikt. Je levert dan stroom terug aan het net, en daar krijg je op de jaarrekening weer een bedrag voor terug.
Maar die opmars heeft ook nadelen, vindt Liander. Want netbeheerders hebben op zonnige dagen moeite de piekopbrengt van zonnestroom op te vangen en 'consumenten en bedrijven worden niet gestimuleerd om de energie die zij opwekken zelf te gebruiken'.
Het huidige elektriciteitsnetwerk van Nederland is volgens Liander niet ontworpen op de grote hoeveelheden zonnestroom die op zonnige dagen momenteel worden opgewekt. Op sommige extreem zonnige dagen - wanneer veel wordt opgewekt en juist weinig wordt verbruikt - loopt de spanning in de kabels zo hoog op, dat ze zonnepanelen afschakelen, zegt Liander. Dit voorkomt dat de kabels doorbranden, maar op zo'n moment kan het ook voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit aan het net geleverd kan worden.

Afbouwen van saldering

Dit komt steeds vaker voor, zegt Liander, en daarom wordt er gewerkt aan verzwaring van het net. Maar er moet meer gebeuren, zegt Liander. De netbeheerder is daarom voorstander om de salderingsregeling af te bouwen. Daarnaast wil het bedrijf dat consumenten en ondernemers worden gestimuleerd om bezig te gaan met de opslag en flexibiliteit.
'Hierdoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt en blijft het betaalbaar', zegt Liander. Die ziet graag dat de overheid het geld dat wordt vrijgespeeld met de afbouw van saldering, weer steekt in het efficiënter gebruiken van de panelen. 'Opslag maakt het mogelijk om energie die de klant opwekt op te slaan en op een ander moment te gebruiken.'

Meer opslaan

Die opslag zorgt er ook voor dat het netwerk het beter aankan: 'Dit is nodig omdat de netbeheerders het elektriciteitsnet moeten aanleggen op de maximale piek. Dit kost veel maatschappelijk geld en is niet efficiënt, omdat het net het grootste deel van de tijd voor slechts een klein percentage wordt benut.'