Gelderland

Kan je nog in jouw ziekenhuis terecht? In sommige gevallen is dat nog niet zeker

Een coronapatiënt op de IC.
Een coronapatiënt op de IC. © ANP
NIJMEGEN - Om als patiënt in het ziekenhuis bij jou in de buurt terecht te kunnen, moet jouw ziekenhuis een contract hebben afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Maar uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat de helft van de Gelderse ziekenhuizen in het nieuwe jaar nog steeds in onderhandeling is met een aantal zorgverzekeraars.
Dat komt doordat er dit keer ook afspraken moeten worden gemaakt over de kosten van de coronapatiënten. De afgelopen twee jaar werd dat uit een soort rampenpotje betaald, maar dat geldt dit jaar niet meer.
Weten hoe al die extra coronabedden werden betaald? We leggen het je hier uit:
Wie betaalt alle extra coronabedden?
Halverwege december waren vrijwel alle Gelderse ziekenhuizen nog bezig met de contracten. Inmiddels hebben Gelderse Vallei in Ede, Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen, Slingeland in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk alle afspraken rond. Dat betekent niet per se dat je met elke zorgverzekering daar terecht kunt: sommige goedkopere budgetpolissen zijn uitgesloten.

'Langzamer dan gewenst'

Ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem, Rivierenland in Tiel en het CWZ en Radboudumc uit Nijmegen hebben de contracten nog niet rond. “De wens is wel om het rond te hebben. Een dezer dagen of weken verwachten we het netjes af te sluiten. Het gaat langzamer dan gewenst”, zegt een woordvoerder van ziekenhuis Rivierenland dat nog geen afspraken heeft gemaakt met zorgverzekeraar VGZ.
Wil je weten of je met jouw zorgverzekering in het ziekenhuis van jouw keuze terecht kan? Dan kan je kijken op de website van het ziekenhuis of op de website van je zorgverzekeraar.