Rijk van Nijmegen

'Lokale partijen gaan het dit jaar weer heel erg goed doen'

Verkiezingsbord in Balgoij met lijsttrekkers van de zeven partijen in Wijchen.
Verkiezingsbord in Balgoij met lijsttrekkers van de zeven partijen in Wijchen. © RN7
Vandaag, morgen en overmorgen mogen we naar de stembus om te stemmen voor de gemeenteraad. Vier jaar geleden gingen de lokale partijen er met de winst vandoor. Ze kregen een kwart van de stemmen. Lukt het ze deze verkiezingen opnieuw? Deze politicoloog steekt zijn hand ervoor in het vuur.
Lokale partijen gaan het nog beter doen dan vorige keer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Tenminste, dat denkt politicoloog Simon Otjes. Hoe het kan dat de lokale partijen in de meest ideale positie staan, ligt volgens de politicoloog aan twee factoren.

Afwezigheid en vertrouwen

"Ten eerste zijn er veel landelijke partijen die in relatief weinig gemeenteraden mee doen. Denk aan de SP, PVV, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie" zegt Otjes. Veel mensen die landelijk gezien op die partijen stemmen, hebben bij een lokale verkiezing die mogelijkheid niet en worden daardoor volgens Otjes richting lokale partijen geduwd.

Vertrouwen in Den Haag laag

Bovendien is het vertrouwen in de landelijke overheid op dit moment laag. Dat blijkt ook uit onderzoek van Omroep Gelderland en KiesKompas. Zeventig procent geeft aan minder vertrouwen in Den Haag te hebben. Daar profiteert vooral één partij van: de lokale. "We weten van mensen dat wanneer ze geen vertrouwen in de landelijke politiek hebben, ze lokaal gaan stemmen."
Kernachtig Wijchen is zo’n lokale partij. Twaalf zetels, zo’n 44 procent van de stemmen. Geert Gerritsen is de lijsttrekker: het succes is volgens hem een politiek kleurenpallet en diepe wortels in de Wijchense samenleving.
"We zijn niet gebonden aan een landelijke partij, groeperingen of geloofsovertuigingen. Dus binnen onze partij zitten mensen die op de SP stemmen, op GroenLinks maar er zijn ook mensen die meer richting PVV gaan. Daarnaast hebben we allemaal op één of andere manier binding met de gemeente of met de mensen. Met die visie komen wij tot besluitvorming en dat spreekt aan."

Ambities

Twaalf zetels in Wijchen is al gigantisch, de tweede partij volgt met vier zetels. Gerritsen wil vooral 'een partij zijn die er toe doet'. "Daar hoort een flink aantal zetels bij. Maar of dat er tien, twaalf of dertien moeten zijn, vind ik lastig te voorspellen."