Achterhoek

Gerry zoekt boekjes waar men vroeger een kwartje voor gaf

Gerry Halsema van Stichting ‘t Oude Kinderboek met een kwartjesboek
Gerry Halsema van Stichting ‘t Oude Kinderboek met een kwartjesboek © Omroep Gelderland
LOCHEM - Bij Stichting ‘t Oude Kinderboek (StOK) in Lochem is 140 jaar boekgeschiedenis te vinden. Tussen de 25.000 kinderboeken staan ook ouderwetse 'kwartjesboeken' die in de jaren 30 en 40 werden uitgegeven. Om de collectie compleet te maken, is de stichting op zoek naar nog een aantal boekjes en deed daarom een oproep bij Gelderland Helpt.
Schappen vol oude kinderboeken vind je in het Stadhuus in Lochem. Vrijwilligers en een online database staan klaar om bezoekers te helpen bij het ophalen van jeugdherinneringen.
Gerry Halsema van StOK heeft als oud-lerares tal van kinderboeken met groot plezier voorgelezen aan de kinderen in haar klassen. "Het is een stukje cultureel erfgoed, wat volgens ons niet verloren mag gaan. In de boeken zie je ook een bepaald tijdsbeeld. Als je zo’n boek leest dan kom je dingen tegen waarvan je denkt: oké, was dat toen zo, toen was dat normaal."

Kwartjesboekjes

Een aantal boekenplanken in de collectie wordt kleurrijk gevuld met de zogenoemde kwartjesboekjes. Deze boekjes heten zo omdat ze toentertijd ook daadwerkelijk een kwartje kosten. Tussen 1932 en 1941 werden ze door uitgeverij Helmond uitgegeven.
De boekjes waren goedkoop zodat de kinderen van arme arbeiders in Helmond en daarbuiten ook met lezen in aanraking zouden komen. Er werden speciaal boekjes gemaakt voor jongens en voor meisjes. Uiteindelijk deden de Duitsers het maken van de boekjes in de ban.
Kijk naar een interview met Gerry Halsema:
Gelderland helpt - Stichting 't Oude Kinderboek zoekt kwartjesboeken

Collectie compleet maken

In totaal zijn er 273 kwartjesboekjes gemaakt. 172 boeken voor jongens en 101 boeken voor de meisjes. "Van die 273 exemplaren missen wij er in onze collectie ongeveer 10 tot 12", vertelt Gerry voor de kast met kwartjesboeken. "Die boekjes zouden we natuurlijk ook best willen hebben. We missen 2, 3, 7, 22, 23 en 69 uit de jongensserie en van de meisjesserie zouden we blij worden van de nummers 14, 37, 68, 71, 81 en 96."
Stichting ‘t Oude Kinderboek deed een oproep voor kwartjesboeken bij Gelderland Helpt. Klik hier voor meer informatie over de zoektocht naar de kwartjesboeken.
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: