Gelderland

Musea gaan uit protest open als 'sportclub'

Museum More laat al weten bezig te zijn met de voorbereiding.
Museum More laat al weten bezig te zijn met de voorbereiding. © ANP
APELDOORN - Ook musea komen woensdag in actie om aandacht te vragen voor het feit dat ze ondanks de versoepelingen nog steeds niet open kunnen. Dat bevestigt de Museumvereniging aan Omroep Gelderland. Ze hebben een oproep gedaan richting al hun leden om mee te doen aan een ludieke actie waarbij ze onder de noemer 'sport' de deuren openen.
"Er komt inderdaad een landelijke actie", laat een woordvoerder weten. Wat de actie precies behelst en welke musea er allemaal deelnemen is nog niet helemaal duidelijk. "Dat wordt onder stoom en kokend water geregeld, maar dat er een actie komt is een feit. We roepen musea op, en natuurlijk kan niet iedereen iets op poten zetten, maar we hopen dat zoveel mogelijk musea mee doen."
Onder het mom van 'sport', waarbij de cultuur als fitness voor het brein is, kan ieder museum zijn eigen invulling geven aan de actie.
Als er 85.000 winkels open kunnen, kan dat ook met 450 musea
In Gelderland neem het CODA Museum in Apeldoorn deel aan de actie en ook Museum More laat al weten bezig te zijn met de voorbereiding. In Winterswijk opent museum Villa Mondriaan woensdag eenmalig als yogastudio. En het Onderduikmuseum in Aalten wordt voor even het 'Gymnastiek Museum - voor body & brain'.
"Musea willen gewoon graag open en dit is een ludieke manier om dat te laten zien en om ook tegen de Tweede Kamer te zeggen: doe die musea nou open want het zijn veilige plekken. Als er 85.000 winkels open kunnen, kan dat ook met 450 musea", benadrukt de Museumvereniging.

Theaters ook open

Woensdag gaan ook de theaters al over tot actie, waarbij veel theaters in Nederland (waaronder ook Podium Doesburg en Theater Orpheus in Apeldoorn) de deuren eenmalig openen alsof ze een kapsalon zijn. Daar komen nu dus ook de musea bij die een knipoog maken naar de sport, een sector die wel weer open is. "Het gaat om sport in het algemeen, er hoeft niet direct een sportschool aan te pas te komen."