Rivierengebied

Ook jonge kinderen mogen vanaf nu een coronaprik, maar waarom zou je dat doen?

Kinderen met een medische indicatie waren eerder al aan de beurt voor een coronavaccinatie.
Kinderen met een medische indicatie waren eerder al aan de beurt voor een coronavaccinatie. © ANP
TIEL - Kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden vanaf vandaag ook uitgenodigd voor een coronaprik. Het zorgt voor veel hoofdbrekens aan de keukentafel. Zelfs de experts geven geen eenduidig advies: ouders mogen zelf kiezen. Wat zijn de overwegingen?

1. Ook kinderen kunnen ernstig ziek worden van corona

“Kinderen hebben sowieso een hele kleine kans om ziek te worden van het virus, en de omikronvariant is nog minder ziekmakend. Maar de kans is niet nul: kinderen kúnnen wel heel ziek worden van het virus”, weet kinderarts Károly Illy van ziekenhuis Rivierenland in Tiel, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Waar de meeste kinderen na een coronabesmetting ernstig ziek door worden, is MIS-C. Dat is een ernstige ontstekingsreactie, waar in Nederland ruim 100 kinderen mee in het ziekenhuis zijn beland. Je wordt er flink ziek van en kan er zelfs mee op de intensive care belanden, maar het is goed te behandelen en in Nederland is daar niemand aan overleden. Een coronavaccinatie verkleint de kans op MIS-C met 90 procent.
Ook zijn er kinderen die na een coronabesmetting, langdurige klachten blijft houden: long covid. “Die kans is ook heel klein, maar kan wel meegewogen worden”, zegt Illy. Of vaccinatie long covid tegengaat, is nog niet bekend. Ook weten we nog niet of de omikronvariant meer of minder long covid veroorzaakt.

2. Ook kwetsbare naasten zijn beter beschermd, als het kind gevaccineerd is

Is er een kwetsbaar gezinslid of spelen opa en oma een rol bij de opvang van kinderen? Gevaccineerde kinderen geven een coronabesmetting minder snel door, waardoor iemand met een kwetsbare gezondheid ook beter beschermd is.
Kinderen vaccineren om het totale aantal besmettingen in de hand te houden, vindt kinderarts Illy geen goed argument vóór vaccinatie. “Wat ons betreft moet de reden niet zijn om daarmee de maatschappij verder te beschermen. Ouders moeten erbij stilstaan of het meerwaarde heeft voor hun kind.”
Of door vaccinatie klassen minder vaak naar huis hoeven worden gestuurd, is evenmin een goede reden, vindt hij. “Ik ga er sowieso vanuit dat klassen minder naar huis worden gestuurd. En ik ga er helemaal niet meer vanuit dat er nog scholen worden gesloten."

3. Er is een kleine kans op ernstige bijwerkingen van het coronavaccin

Net als iedereen kunnen ook kinderen last krijgen van bijwerkingen van de vaccinatie, zoals een pijnlijke arm of koorts. De meest ernstige bijwerking die tot nu toe gesignaleerd is, is een ontsteking van de hartspier: myocarditis.
In de leeftijdsgroep 12 tot 17 jaar waren vooral jongens daar bevattelijk voor. Ongeveer 1 op 5000 tot 1 op 15.000 krijgt deze ernstige bijwerking. Omgerekend naar het aantal kinderen in Nederland in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar zou het in ons land om drie jongens en één meisje gaan. Illy: "Bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar is er vermoedelijk geen verhoogd risico op deze bijwerking. Al met al is de kans dat je heel erg ziek wordt door het virus, nog altijd groter dan de kans dat je ziek wordt door vaccinatie.”

4. Veel kinderen hebben al corona gehad, heeft het dan nog wel zin?

Naar schatting twee derde van de kinderen jonger dan 12 jaar heeft al corona gehad. Vaak zijn ze niet getest, omdat dat toen nog niet kon of omdat ze niet of nauwelijks symptomen hadden. “We weten het niet 100 procent zeker, maar waarschijnlijk hebben die kinderen een kleinere kans alsnog een coronainfectie te krijgen, of in het ziekenhuis te belanden. Het biedt in ieder geval enige bescherming.”
Bekijk de video over het prikken.
Ook jonge kinderen mogen vanaf nu een coronaprik