Rivierengebied / Achterhoek

Seksueel wangedrag in de muziekwereld is niet nieuw: 'Het is een machocultuur'

The Voice of Holland ligt zwaar onder vuur.
The Voice of Holland ligt zwaar onder vuur. © ANP
CULEMBORG - Tv-programma The Voice of Holland ligt sinds zaterdag onder vuur na beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag. Maar het probleem is helemaal niet nieuw, zegt zangeres, zangcoach en talentenjachtwinnares Judith Jobse uit Culemborg. "Ik kreeg een keer de vraag of ik naar de hotelkamer wilde komen."
Afgelopen zaterdag legde RTL het succesvolle tv-programma The Voice of Holland (TVOH) stil nadat BNNVARA misstanden aan de kaak had gesteld. Bandleider Jeroen Rietbergen gaf toe seksuele relaties met vrouwen te hebben gehad die betrokken waren bij het programma. Anouk stopte daarop als coach en sponsors keerden zich af van de talentenjacht.
Maandag meldde Linda de Mol dat ze de relatie met Rietbergen heeft verbroken. Ook zijn de RTL-programma's The Voice Kids en The Voice Senior voorlopig stopgezet.

Machocultuur

"De deksel is van de beerput", zegt zangcoach Sandra Vanreys. Vanreys was jaren de begeleider van Laura van Kaam uit Dinxperlo. Zij won als 14-jarige The Voice Kids, Marco Borsato was haar coach. De opnamedagen verliepen volgens een strikt protocol. "Ik ging zo vaak mogelijk mee naar de uitzendingen, maar als de repetities waren geweest, mochten we ze pas weer zien en spreken als het licht bij wijze van spreken weer uit was."
Singer-songwriter Collin Hoeve bevestigt de lezing van Vanreys. De Nijmegenaar deed mee aan het negende seizoen van TVOH onder coaching van Lil' Kleine, maar brak niet door tot de liveshows. Dat RTL de uitzendingen heeft stopgezet, verbaast hem niet: "Het is een machocultuur, er lopen veel mannetjes rond, maar dat is in het bedrijfsleven ook zo. Het hoort er kennelijk bij als je in een afhankelijkssituatie zit."
Zangcoach Judith Jobse uit Culemborg won in 2000 de talentenjacht Your Big Break bij RTL4. Ze stond daarna weken in de hitlijsten met het nummer You. "Dit probleem komt niet alleen bij talentenjachten voor, het is helemaal niet nieuw", zegt ze. "Ik had destijds een team om me heen dat me beschermde, er kon eigenlijk niets misgaan."
Doe je die rode jurk met diep decolleté aan?
Als zangeres maakte ze later genoeg laakbare dingen mee. "Een hand op de heup, ik heb wel eens mannen weggeduwd, een keer moest ik bij een optreden een rode jurk aan met diep decolleté die de organisator op een foto had gezien. Hij vroeg: zie je er nog ongeveer zo uit als op de foto. Ja, doei, ik kom om te zingen. Het was trouwens een recente foto."
"Ooit heeft zelfs iemand gevraagd of ik naar zijn hotelkamer wilde komen", vertelt Jobse.
Collin Hoeve in The Voice of Holland
Collin Hoeve in The Voice of Holland © Screenshot The Voice of Holland/RTL 4
De Nijmeegse zanger Hoeve zegt blij te zijn dat de zaak rond het grensoverschrijdende gedrag bij TVOH, waarin ook de naam van Ali B. wordt genoemd, tot de bodem wordt uitgezocht. "Ik heb niet het idee dat dit het einde is van talentenjachten. Ik denk dat we er een maand schande van spreken en daarna weer talentenjachten op televisie willen hebben."

Cancelcultuur

Wat hem wel verbaast zijn de reacties van artiesten en oud-deelnemers aan TVOH die melden al hun posts van sociale media te hebben gehaald. Zo schrijft Hilde Vos uit Nijmegen op haar Facebook: "Uit respect voor iedereen die slachtoffer is geworden van machts(seksueel)misbruik tijdens de opnames van TVOH heb ik alle foto's verwijderd van mijn socials die maar iets te maken hebben met dit programma!"
Hoeve: "We zitten in cancelcultuur. We zijn doorgeslagen."
Mensen die slachtoffer zijn geworden van de misstanden die speelden bij RTL-programma The Voice of Holland moeten aangifte doen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). "Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance." Oud-deelneemster aan The Voice Kids Meike Ubbink uit Aalten laat via haar management weten 'niets dan alleen goede herinneringen aan haar deelnames aan The Voice' te hebben. Laura van Kaam wil niet reageren. Dat geldt ook voor oud-TVOH-deelneemster Pearl Jozefzoon uit Culemborg.