Stedendriehoek

Vermeende oplichter Defensie niet bij rechtszaak na positieve zelftest

Het gerechtshof in Arnhem.
Het gerechtshof in Arnhem. © Omroep Gelderland
WARNSVELD - Een 53-jarige man uit Warnsveld, die wordt verdacht van oplichting van het ministerie van Defensie middels spookfacturen voor brandstof, is maandagmorgen niet verschenen tijdens de zitting voor de meervoudige strafkamer in Arnhem. De reden: een positieve zelftest op corona, waarna de zaak door de rechtbank werd aangehouden.
De verdachte nam de zelftest zondagavond af en had volgens zijn advocaat klachten die op corona zouden kunnen wijzen. Hij ging maandagmorgen om 7.00 uur naar de GGD voor een PCR-test, maar de uitslag daarvan was nog niet bekend toen de zitting ruim twee uur later begon.
De advocaat bepleitte uitstel zodat de verdachte samen met zijn 33-jarige partner - die medeverdachte is - 'de persoonlijke omstandigheden kan toelichten', aldus de advocaat.

Spookfacturen

De man uit Warnsveld was als burgermedewerker 'adviseur bedrijfsvoering' in dienst bij Defensie Brand en Bedrijfsstoffen en was daardoor op de hoogte van de afhandeling van de facturen.
Samen met zijn partner diende hij bij Defensie voor ruim 153.000 euro aan spookfacturen in namens een bestaand bedrijf (Huisman Olie), het in een leegstaand pand in Den Helder gevestigde Sell Olie en een eenmanszaak (RSM). De brandstof werd echter nooit geleverd.
De officier van justitie eiste maandagmorgen alvast een ontnemingsvordering aan beiden van ruim 153.000 euro.
Nu de zaak is aangehouden moet de rechtbank een nieuwe datum bepalen voor het vervolg van de rechtszaak.