Arnhem en omstreken

Brand in jachthaven lijkt niet aangestoken, vier boten total loss

Vier boten zijn verloren gegaan bij de brand.
Vier boten zijn verloren gegaan bij de brand. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bij de brand op een scheepswerf aan de Rijn bij Arnhem zijn in de nacht van zondag op maandag vier boten verwoest. De oorzaak is vooralsnog onbekend.
Bart van Breeschoten van watersportcentrum Deep Yachts, eigenaar van de haven, sluit kortsluiting uit. "Er hing hier maar één boot aan de stroom, maar die is niet in de fik gevlogen. In totaal zijn er vier boten total loss. We weten niet of het brandstichting is, want waarom zouden ze dan uitgerekend die boten nemen daar in het midden?"
Hoeveel schade er is, moet nog blijken. "Maar eigenlijk valt dat wel mee. Bij een verkeersongeluk op het Velperbroekcircuit heb je meer schade. Eén van de boten kost maar 1500 euro. De schade hier is vooral emotioneel. En aan het hek, door de brandweer."
De schade bij daglicht.
De schade bij daglicht. © Omroep Gelderland
Ondertussen komt een booteigenaar een kijkje nemen. "Mijn dag is goed, want het is gelukkig niet mijn boot. Ik had hem er net zaterdag neergelegd en toen kreeg ik vanochtend dat telefoontje. Maar ik heb geluk gehad. Die andere mensen niet. Ik ga maar snel een verzekering afsluiten nu."

Politie gaat niet uit van brandstichting

De politie meldt 'niet uit te gaan van brandstichting'. Woordvoerder René Bierman van de brandweer heeft daar kennis van genomen, zegt hij. "We gaan de zaak toch onderzoeken, vooral omdat we ervan willen leren", zegt Bierman. "Er wordt hele dagen aan boten geklust, mensen willen in het voorjaar graag weer het water op. Wie weet komen we iets tegen."
Kijk naar beelden van de brand:
Zes jachten raken zwaar beschadigd bij grote brand

Wat te doen bij brand als je vaart

Voor brand op het water kun je altijd 112 bellen, zegt een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De KNRM heeft één reddingsstation in Gelderland, en dat opereert vanuit Elburg op het Veluwemeer en Drontermeer.
"Het merendeel van de bevolking weet niet wat onder ons inzetgebied valt", zegt Lieneke de Kroon van de KNRM. "Het maakt niet uit waar je in Nederland op het water bent, op zee of op een rivier, via 112 kun je altijd alarmeren. De 112-meldkamer kiest per gebied uit wie zij dan inzetten om hulp te bieden; KNRM, brandweer of reddingsbrigade.”